Under sperregrensen: Jens Ulltveit-Moe på MDGs valgvake under stortingsvalget 2021. Foto: Annika Byrde / NTB

MDG har lagt frem innstillingen til partiets sentralstyre. På listen står blant andre investor og milliardær Jens Ulltveit-Moe. Han er i senere tid mest kjent for sin mislykkede satsning på «grønne» finanseventyr.

NTB skriver at 79-åringen har vært medlem i partiet siden 2020 og i fjor høst sto på stortingslista til partiet i Akershus. Der medvirket han til at partiet havnet under sperregrensen, i det som ble et katastrofevalg for MDG.

– Vi mener at Ulltveit-Moe med sin bakgrunn og brede næringslivserfaring kan tilføre sentralstyret andre og nye perspektiver på grønn næringspolitikk, sier valgkomiteens leder Ingunn Emdal om innstillingen.

Hun nevner ikke at Ulltveit-Moe har tapt milliarder på sine såkalte grønne investeringer.

Document har tidligere omtalt denne nærmest katastrofale investeringshistorien:

Jens Ulltveit-Moe har lenge vært en profilert bedriftseier og investor. Blant annet har han bygget opp UMOE-gruppen. Etter hvert har imidlertid det forretningsmessige gått temmelig trått for den tidligere suksessfulle Ulltveit-Moe og UMOE-gruppen. De siste par år har man tapt store summer i ulike deler av virksomheten.

DN omtalte dette slik:

«Ferske regnskapstall viser at Jens Ulltveit-Moes Umoe-gruppen gikk på en milliardsmell i 2019.»

I artikkelen berettes det at UMOE har vært nødt til å kvitte seg med betydelige deler av sin virksomhet, og at regnskapene viser milliardunderskudd. Det har rett og slett gått utforbakke i rasende fart. Bildet av en vellykket forretningsmann ved roret i en slagkraftig bedrift er betydelig falmet.

Dette inntrykket forsterkes ytterligere av E24, som oppsummerer den fiaskoen Ulltveit-Moe har hatt med sine såkalte grønne investeringer. (Finansavisen omtalte saken først.)

«Blant annet har han jobbet med å utvinne fornybar energi og bioetanol fra sukkerrørproduksjon i Brasil, noe som har gitt ham tap på rundt 3,7 milliarder kroner siden oppstarten.»

Samtidig med det som er en tilnærmet økonomisk katastrofe, har Jens Ulltveit-Moe tilkjennegitt et voksende politisk engasjement. Sin politiske innsats har han valgt å gjøre til fordel for den ekstreme «grønne venstresiden», det vil si MDG.

Med denne «kompetansen» som ballast skal han nå inn på sentralstyrenivå i rikspolitikken, og gi råd om hvordan et samfunn skal forvalte sin økonomi.

NTB forteller videre at Une Bastholm tar gjenvalg som leder, det samme gjør Arild Hermstad som nestleder og Torkil Vederhus som partisekretær.

Ingrid Liland, som i fjor var førstekandidat i Nord-Trøndelag, er innstilt som ny nestleder. Hun tar dermed over for nåværende nestleder Kriss Rokkan Iversen.

Det øvrige sentralstyret består av Thor Haakon Bakke, Lan Marie Berg, Tore Dyrendahl, Toine Sannes og Jens Ulltveit-Moe.

Valget blir avgjort på partiets landsmøte i begynnelsen av mai.

Les mer: 

Ulltveit-Moe kan ha tapt 4,5-5 milliarder, har solgt hovedkvarteret på Fornebu

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.