Jens Ulltveit-Moe på NHOs årskonferanse, i januar 2019. Den gang fryktet han resesjon i verdensøkonomien. Han fikk rett hva hans egen økonomi angår. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Etter å ha tapt milliardbeløp på «grønne investeringer», vil næringslivsprofilen Jens Ulltveit-Moe se om han kan gjøre det bedre med andres penger – som MDG-politiker. Han vil nå stå på partiets liste til kommende stortingsvalg.

Jens Ulltveit-Moe har lenge vært en profilert bedriftseier og investor. Blant annet har han bygget opp UMOE-gruppen. Etter hvert har imidlertid det forretningsmessige gått temmelig trått for den tidligere suksessfulle Ulltveit-Moe og UMOE-gruppen. De siste par år har man tapt store summer i ulike deler av virksomheten.

DN omtalte dette slik i april i år:

«Ferske regnskapstall viser at Jens Ulltveit-Moes Umoe-gruppen gikk på milliardsmell i 2019.»

I artikkelen berettes det at UMOE har vært nødt til å kvitte seg med betydelige deler av sin virksomhet, og at regnskapene viser milliardunderskudd. Det har rett og slett gått utforbakke i rasende fart. Bildet av en vellykket forretningsmann ved roret i en slagkraftig bedrift er betydelig falmet.

Dette inntrykket forsterkes ytterligere av E24, som oppsummerer den fiaskoen Ulltveit-Moe har hatt med sine såkalte grønne investeringer. (Finansavisen omtalte saken først.)

«Blant annet har han jobbet med å utvinne fornybar energi og bioetanol fra sukkerrørproduksjon i Brasil, noe som har gitt ham tap på rundt 3,7 milliarder kroner siden oppstarten.»

Samtidig med det som er en tilnærmet økonomisk katastrofe, har Jens Ulltveit-Moe tilkjennegitt et voksende politiske engasjement. Sin politiske innsats har han valgt å gjøre til fordel for den ekstreme «grønne venstresiden», det vil si MDG.

Satsningen innen MDG har vært i emning en stund, før det nå endelig blir offisielt, ifølge E24:

«I januar holdt Ulltveit-Moe foredrag for MDG, og fikk spørsmål fra E24 om han kunne tenke seg å engasjere seg i partiet. Den gang var svaret: «Vi får se».

Nå bekrefter investoren at han står på 25. plass på stortingslisten til Akershus MDG, som Ulltveit-Moe selv sier er sisteplass.»

Med seg inn i partipolitikken bringer han sin erfaring som ansvarlig for økonomiske giganttap. Noen vil trolig mene det passer godt i et parti som i begrenset grad forbindes med økonomisk ansvarlighet og innsikt.

MDG støttes i stor grad av tenåringer, med alt hva det innebærer av kunnskap og erfaring om hvordan et samfunn bør organiseres. Enkelte vil muligens se en viss ironi i at nettopp den fallerte forretningsmann Ulltveit-Moe mener å høre hjemme i selskap med det som ofte kalles økonomiske analfabeter.

E24 spør ham om bakgrunnen fra mislykkede grønne investeringer:

– Du har gjort mange investeringer i det grønne skiftet, flere av dem har ikke gått så bra, er dette erfaringer du tenker å bruke i politikken?

– Absolutt, og jeg var åpenbart for tidlig ute med mine investeringer. Når det er sagt, ser vi at markedet endrer klimaet mye mer enn politikerne, det beveger seg langt raskere i næringslivet enn på Stortinget, sier Ulltveit-Moe.

Men når det gjelder hans kommende politiske karriere, basert på en 25. plass på MDGs liste, vil mange være enige om at Jens Ulltveit-Moe har beholdt sin virkelighetsforståelse:

– Jeg blir helt sikkert ikke valgt inn, sier han til E24.

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.