Norge har lagt seg tett opp til Merkel-EU og ser verden med deres briller. Da kan man slippe indignasjonen løs over utakkemlige, ansvarsløse grekere.

Investor Jens Ulltveit-Moe kommer i et intervju med E24 med uttalelser som er så over-the-top at man forstår at de representerer en mentalitet.

– Grekerne oppfører seg som bortskjemte barn, sier Jens Ulltveit-Moe til E24.

– Bør Europa la Hellas seile sin egen sjø?

– Ja. Bortskjemte barn må man ta et oppgjør med før eller siden, sier investoren.

Hva med litt god gammeldags ris på rumpen? Merkel som jernkanslerinne appellerer til slike instinkter. Straff dem! Usikkelige unger.

– Enten må Hellas krype grundig til korset, ellers så blir det en gresk exit. Det er helt klart at EU ønsker et politisk skifte i Hellas. Mekanismen de bruker er å strupe pengekranen. Etter mitt syn er det helt rett. Konsekvensen innad i EU, dersom de gir etter og møter kravene, er demokratisk sett mye verre enn ikke å møte kravene. Da vil de andre landene kunne si: Hvorfor skal ikke vi få samme behandling?

Straffemetaforene bobler – (red.s kursiv), iblandet oppfattelser av demokratiske spilleregler som gir økt vekt til straffebehovet, for retten og reglene er på EUs/Ulltveit-Moes side.

Prøysserånd i EU-flagg.

Men det funker ikke helt. De ekte prøyssere kunne ikke levert noe så platt som Ulltveit-Moe. Men det at man kan synke så lavt som å bruke folkeavstemningen om Anschluss mot Hellas, sier noe om at man har mistet realitetssansen.

Han kaller helgens folkeavstemning for et gedigent teater:

– Det var et skoleeksempel i hvordan en folkeavstemning kan manipuleres. For meg var det på linje med Hitlers folkeavstemning i Østerrike før krigen, sier Ulltveit-Moe.

anschluss.hitler.hofburgHeimkehr ins Reich: Østerrike vender hjem. Adolf Hitler på balkongen av Hofburg. Ulltveit-Moe mener dette har noe til felles med scenene på Syntagma-plassen i Athen søndag kveld.

Typisk for dagens norske presse gjør ikke journalist Maria Levke noe forsøk på å underkaste en slik sammenligning et kritisk blikk. Hun leverer lydig en versjon av historien som skal rettferdiggjøre den. Hun legitimerer at Ulltveit-Moe sammenligner en folkeavstemning i dagens Europa med Nazi-Tysklands folkeavstemning i Østerrike.

Ulltveit-Moe trekker paralleller til helgens folkeavstemning i Hellas:

– I virkeligheten var det et spørsmål om ja eller nei til euroen, men det spørsmålet ble ikke stilt. Det var uklart hva man stemte over og grunnmaterialet bak det, var ikke tilgjengelig. Avtalen som man stemte om var utgått, utdyper han.

greece-alexis-tsip_3367671bFoto: Finnes det noen likhet mellom Alexis Tsipras og mannen med bart? Fysiognomi? Karaktertrekk? Regimemessig? Ifølge Ulltveit-Moe truer Syriza-regjeringen demokratiet i Europa. Er det det som gir sammenligningsgrunnlaget?

Maria Lekve har levert faktabakgrunnen som sannsynliggjør at man kan trekke en slik sammenligning til søndagens valg. Istedet for å spørre om Ulltveit-Moe virkelig ser noen likhet mellom Alexis Tsipras og Adolf Hitler.

Godwins lov er ved å bli en del av den herskende klassens repertoar. Var det noen som snakket om netthat?

Umyndiggjort

Ifølge Ulltveit-Moe burde grekerne vært umyndiggjort. De klarer ikke styre seg selv. De har forspilt den retten.

Han peker på at situasjonen i Hellas er blitt forverret den siste tiden:

– Dette er blitt et skuespill av første klasse. Det er helt nytt at et ekstremparti får så mye makt i Europa. Hittil har det vært en tragedie for Hellas. Hellas var på god vei ut av krisen. Seks måneder senere er det en dypere krise noensinne, sier Ulltveit-Moe.

Dette er tyske toner. Ulltveit-Moe må gjerne mene at Hellas må ut. Man kan komme til samme konklusjon med ulike premisser.

Men han begrunner det med at Hellas opptrer udemokratisk og truer demokratiet i Europa. Det er en ganske annen skål.

Jens Ulltveit-Moe har mer tro på en europeisk fremtid uten Hellas:

– Dette er blitt en kamp for demokratiet. Det vil være en demokratisk katastrofe dersom Europa nå møter Hellas, sier Ulltveit-Moe.

Hvordan kan en folkeavstemning i et medlemsland være et brudd på demokratiet? Det forklarer ikke Ulltveit-Moe, som er gift med en økonomiprofessor som sitter i styret for Norges Bank b.la.

Ulltveit-Moe er representativ for en type flåsete, indigerte nordeuropeere som siter høyt på sin hest og sparker nedover.

Parallellen til Hitler og Anschluss forteller om en følelsesmessig åpning der man ikke nekter seg noenting. Fra Tyskland høres de samme toner.

Det er nesten som en freudiansk slip of the tongue.

 

 

http://e24.no/privat/hellas/vil-kaste-hellas-ut-av-eurosonen/23484652

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.