Kommentar

Da red. og Asle Toje intervjuet Thilo Sarrazin for to år siden, sa denne at eurounionen bygget på en feilaktig forestilling om at grekere kan bli som tyskerne: snusfornuftige, pliktoppfyllende og regel-rigide.

De kommer til å bli skuffet, spådde Sarrazin. Søndag beviste grekerne at han hadde rett. Grekerne ga tyskerne fingeren og steg til værs på en bølge av begeistring over å ha gjenfunnet seg selv.

Det kommer en hard blåmandag, mange blåmandager. Grekerne reagerte med følelser, men det var en følelse av endelig å tørre velge seg selv. Det er nasjonalisme. Men jordmødrene heter Angela Merkel og Wolfgang Schaüble.

70 år etter krigen har ikke tyskerne lært hvordan de virker på andre land.

 

BREAKING: German Vice Chancellor Gabriel – Tsipras has torn down last bridge of compromise.

 Det er lederen av de tyske sosialdemokratene som reagerer slik på at grekerne i en demokratisk avstemning har sagt nei til troikaen.
Tyskland hadde en sjanse til å vise at de hadde evne til å bli Europas ledende nasjon. Den sjansen kan de ha blåst. Begge partier har vært like gode, men man forventer mer sans for folkets stemmer fra sosialdemokratene.
Men sosialdemokratene har vært med på å gjøre EU til institusjonenes og bankenes union. Da synker entusiasmen. Over tid er det ikke mulig å skjule hvem man representerer.
Utspillene frem mot folkeavstemningen i Hellas viste at særlig tyske politikere ikke forstå hvordan deres uttalelser virket. Det i seg selv tegner dårlig for EU.
Tyskland har aldri villet gå med på gjeldslette og har sørget for at troikaen har fulgt dette prinsippet.
Nå kommer en regning på bordet som kan bli adskillig høyere enn en gjeldslette.

The cost of Grexit? €227bn, according to analysts at RBS. Alberto Gallo and the macro credit research team write:

Quote We estimate the minimum direct financial cost for creditors at around €227bn (2.3pc of Eurozone GDP). This is higher than the cost of a one-off haircut to make Greek debt sustainable (€140bn) and excludes full contagion costs, geopolitical costs from potentially losing Greece as EU and NATO members, and the impact of creating a Euro-exit precedent. For Greece, the economic costs would be dramatic: GDP growth could fall by over 6pc, based on past exit scenarios in other countries. Unemployment and inflation would rise substantially.

The worst scenario could become a humanitarian crisis, where IOUs would discourage imports of key goods and social unrest could follow.

Tap av tillit
Resultatet av folkeavstemningen er et knusende nederlag for Brussel og Berlin. Grekerne sier: -Vi tror ikke på dere.
Resultatet betyr noe mer enn at tilliten mellom Hellas og Brussel/Berlin er borte. Også omverdenens tillit til EU har sunket.
BBC har to gode sitater. Ett fra Warren Buffet som har sagt at det er først når havet trekker seg tilbake at man ser hvem som har svømt naken.
Et annet gjaldt soliditeten på en konstruksjon: – Det er først når det brenner at man ser hva den tåler.
EU må vise at det kan håndtere en situasjon som ifølge deres egen byggeplan ikke skulle kunne skje. Ifølge eurounionen skal ikke et land kunne gå ut av unionen. Det vil nå høyst sannsynlig skje.
Spørsmålet er hvordan EU håndterer det som fort kan bli en krise for EU som prosjekt.