Nytt

Man skal se på hva folk gjør, ikke hva de sier. Den europeiske sentralbanken vil fortsette en stram kredittlinje til greske banker, men de skjerper kravene til sikkerhet som bankene må stille.

Ominously, the central bank also said on Monday that it would tighten requirements for collateral that Greek banks must post in return for loans. The move means that, even if the European Central Bank decides to later increase the lending limit, Greek banks might not have enough collateral to qualify for more emergency cash.

Er det ikke hva vi kalte kaldkveling? De som har bestemt denne innstrammingen sender et tydelig signal om hva de vil skal være resultatet; grexit.

I samme retning peker meldingen om at leder av Pengefondet, Christine Lagarde, ikke vil delta på Eurolandenes toppmøte i ettermiddag. Dermed kan heller ikke nedskriving av gjelden diskuteres. Det er også klar melding: Det er ikke noe å forhandle om.

Tyskland sier det samme og skyver ansvaret over på Hellas: Hellas må komme med et nytt forslag. Inntil det skjer er det ikke noe å snakke om. Det skal være enighet om at grekerne må ut. Det som mangler er beslutningene og manøvreringene så det virker som grekerne selv har skylden.

According to Greek newspaper Kathimerini, Grexit is beginning to sound like a good option for most of the eurozone. They write:

«According to sources in Brussels, 16 of the other 18 countries in the eurozone are in favor of letting Greece leave the eurozone and they will have to weigh up the cost of any agreement to keep Athens in the single currency.»

Norske kommentatorer som kjører på «Hellas har seg selv å takke»-linjen støtter dette forsøket på å gi grekerne skylden for at de må ut. I Brussel og Berlin er man bare ansvarlig og forsøker å reddes det som reddes kan.

Det er en ganske finurlig taktikk, men ganske lett å gjennomskue.

Se Kjetil Wiedswang Selvmordsbrevet i DN