Nytt

I innspurten av kappløpet mellom Hellas og EU gjelder det å skaffe seg flest mulig poeng på hjemmemarkedet. Alexis Tsipras kaller Pengefondet for kriminelle.

Det har ikke vært ført forhandlinger siden søndag, da samtalene brøt sammen.

Britiske pensjonister som har kunnet investere i aksjemarkedet ser nå for seg at deres investeringer får en «haircut» på 10 %. Slik vil det fortsette. Markedet tror at en grexit vil kunne kontrolleres og styres, men penger handler om psykologi, og når den begynner å løpe løpsk er det ingen som kontrollerer utviklingen.

Jonathan Loynes, chief European economist at forecasters Capital Economics, said: «While Greece makes only a small contribution to the eurozone economy, the markets have been a little bit too sanguine and quiet – at least until the last few days.» He said it was «not hard to envisage» share prices falling 10 per cent or more should Greece leave the euro.

vanooufakisFoto: Den greske finansminister Yianis Varoufakis sitter på gulvet i nasjonalforsamlingen og hører på Tsipras tale. Bildet forteller at dette er grekernes historie først og fremst. Det er deres skjebne. Det har grekerne forsøkt å forklare i lang tid, men Brussel og Pengefondet har ikke villet høre. De snakker bare innstramminger og nedsalg. Ikke rart det er blitt full skjæring. Når et folk står overfor noe så skjebnesvangert som Hellas har det en tendens til å vende seg innover. De andre, utenforstående, forstår likevel ikke. Aller minst EU. Det kan komme mye bitterhet ut av en grexit, som kan smitte over til andre land, som Spania.