Nytt

Hvis Hellas faller ut av eurosonen er det fordi partene snakker forskjellig språk og fortsetter å snakke forbi hverandre.

De store fra EU er på G7-toppmøtet i Garmisch-Partenkirchen, der andre statsledere ber dem bli enige. Obama formaner europeerne og sier det kan få konsekvenser for verdensøkonomien hvis Hellas ryker ut.

Men Obamas egen troverdighet er ikke stor. Han klarer ikke hamle opp med IS, hvorfor skulle europeerne høre på ham. Hva er det han sier, annet enn selvfølgeligheter?

Faktum er at avstanden mellom Hellas og EU fortsatt er stor, ja, uoverstigelig, både økonomisk og politisk.

Alexis Tsipras holdt en tale til nasjonalforsamlingen fredag kveld der han kalte EUs siste forslag for «absurd». EU-lederne blir fornærmet over slik omtale. De synes de har strukket seg langt og at grekerne er utakknemlige. Grekerne orker ikke mer «austerity», mer innstramming. Forholdet virker å ha gått surt.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sa Tsipras ikke fortalte nasjonalforsamlingen den hele og fulle sannhet. De hadde ikke gått inn for kutt i pensjoner, ubetinget, men sagt at kuttene kunne tas andre steder.

Juncker sa venner ikke gjør slik mot hverandre. Han betraktet Tsipras fremdeles som en venn.

Slikt er bare bullshit. Ingen tror Juncker ser på Tsipras som en venn. Juncker er en arrogant sentraleuropeer som sitter vel forskanset i sitt byråkrati Luxembourg og Brussel. Når de uskikkelige grekerne ikke kan oppføre seg, kommer utålmodigheten og forakten til syne.

Det lukter grekerne på lang vei, derfor holder Tsipras patriotiske taler til nasjonalforsamlingen. Han er politiker og kan ikke la være.

Det blir ikke avtale av slikt. Situasjonen fortsetter å utvikle seg, den sklir sidelengs. En dag faller Hellas utenfor, og det ser ikke ut til at byråkratene i Brussel hverken kan eller vil forhindre det.

 

http://www.nytimes.com/2015/06/08/business/international/greek-greece-european-commission-president-juncker-criticizes-tsipras-on-rejection-of-debt-offer.html

 

http://www.nytimes.com/2015/06/06/business/international/greece-debt-talks-syriza-imf-european-central-bank.html?emc=edit_th_20150606&nl=todaysheadlines&nlid=30317720&_r=0