Nytt

Neil Irwin analyserer Alexis Tsipras strategi. Hva var det Hellas forsøkte på? Det var ikke bare å forhandle seg frem til bedre vilkår. Det var å endre premissene for EUs politikk overfor de gjeldstyngende landene.

Hellas har erfart at innstrammingene og nedskjæringene bare øker elendigheten uten å gi noe oppsving. De skaper et samfunn på kronisk lavbluss. De ønsket å få med seg andre EU-land på et opprør mot tyskernes innstramminger og sparepolitikk.

Grekerne ønsket seg i stedet en nedskrivning av gjelden og har fått støtte av økonomer som Paul Krugman og Stieglitz

So instead of accepting the basic trade-off that creditors have been offering Greece for five years, with those disastrous results, Mr. Tsipras has tried to create an environment in which European leaders would have to rethink their understanding of the proper trade-offs for Greece.

That’s why you have things like this opinion article Mr. Tsipras wrote for The Irish Times in January. Or this article by Mr. Tsipras in the French newspaper Le Monde last month, arguing that “the issue of Greece does not only concern Greece; rather, it is the very epicenter of conflict between two diametrically opposing strategies concerning the future of European unification.”

Why would a Greek politician with countless problems on the domestic front bother writing op-eds for newspapers in Ireland or France? Both articles, and many more public and private efforts by Mr. Tsipras and his allies, have been part of a concerted effort to persuade other countries to join a coalition to reject the German-led focus on austerity above all else.

Men Tsipras har ikke lykkes. Det siste forslaget fra troikaen er skåret over samme lest som de to foregående: innstrammingene fortsetter. Det blir ingen nedskrivning.

Tsipras har spilt høyt og nå har han ventet så lenge med å kaste inn håndkleet at det kan være for sent, skriver Irwin.

I Spania venter Podemos på å ta et lignende oppgjør. Det kan være det blir omkamp. EU ønsker selvsagt å forhindre at en slik bevegelse sprer seg.

http://www.nytimes.com/2015/07/02/upshot/greece-wanted-to-reframe-europes-austerity-debate-it-failed.html?abt=0002&abg=0