Nytt

Euro-krisen minner om en togavsporing i sakte fart, sier Nouriel Roubini, mannen som forutså finanskrisen i 2008.

Som en oppfylling av beskrivelsen har Tyskland lansert et forslag om å sette Hellas under administrasjon, og innføre en skatteunion, med full skatteharmonisering.

Umyndiggjøringen av Hellas blir som en avstraffelse og advarsel om hva som skjer hvis man ikke oppfører seg i fremtiden. Det spørs om det er god pedagogikk.

Det tyske forslaget har oppnådd én ting: å samle grekerne. Finansminister Evangelos Venizelos sa det vil undergrave nasjonal selvrespekt og identitet. Noen vil mene at det er luksus grekerne ikke kan unne seg i dagens situasjon. De som sier det kjenner ikke grekerne, og de har heller ikke forstått hvor dypt krisen allerede stikker i Hellas. Å høre internasjonale politikere snakke om at man tviler på gresk oppriktighet, og om de har kuttet nok, er igjen med på å fyre opp under raseriet. De som kan er allerede i ferd med å forlate Hellas. Skal landet ruineres? slik føler grekerne det.

Denne totale mangel på finesse er noe George Soros savner. Han er ungarsk jøde og er nok europeer til å forstå hvordan slike utspill virker. Han skriver i dagens DN:

Den foreslåtte løsningen degraderer faktisk halve eurosonen til samme nivå som den tredje verden, der mange land har satt seg i gjeld i utenlandsk valuta. Tyskland har tatt det internasjonale pengefondets plass, og krever streng budsjettdisiplin av mottakerlandene. Det vil skape både økonomiske og politiske spenninger som kan ødelegge EU.

Forhandlingene mellom Hellas og kreditorene er ennå ikke i havn. Statsministeren varsler at de befinner seg på stupet. For grekerne kan det være fristende å spille va banque, satse alt, de har ikke så mye å tape. Men de kan fremdeles påføre EU og internasjonal finans stor skade. På vei til Brussel sa statsminister Papademos at de står på kanten av stupet.

Lucas Papademos said that unless the country’s international backers agreed to a new bail-out, Greece would be unable to pay off its loans and be forced out of the eurozone.

EU leaders will meet in Brussels tonight amid growing concern that Greece will fail to implement the austerity measures its international backers are demanding as a condition of the latest package of financial support. Without that bail-out, Greece will be unable to repay €15 billion of loans due in March.

Amid doubts about Greek willingness to cut spending and raise taxes, Germany has suggested that a European commissioner should take effective control of Greek fiscal policy to ensure the country accepts austerity. Evangelos Venizelos, the Greek finance minister, rejected that plan, saying it would undermine Greece’s “national identity and dignity”.

Philipp Rösler, the German economy minister, insisted that some external control over Greek policies had to be considered. “If the Greeks fail to do this themselves, the leadership and monitoring must come in a stronger way from outside, for example via the EU,” he said.

Historiske motsetninger kommer til syne. Bak den glatte EU-fasaden handler det fortsatt om tyskere, grekere og briter og franskmenn. Alle drar på historisk bagasje, og den er ikke død slik mange EU-entusiaster liker å tro. Kulturen holder selvsagt historien i livet.

Arbeidsminister i den britiske regjering mener tyskernes plan er en trussel mot demokratiet. Hvis grekerne ikke kan styre seg selv, hvem kan? Hvem skal avgjøre når noen bør umyndiggjøres? Er dette i det hele tatt en farbar vei?

Iain Duncan Smith, the Work and Pensions Secretary, suggested that the German plan was a threat to European democracy.

“If you fiddle around with democracy because you don’t like quite what it does, then you open the door to those who say, ‘Why democracy at all?’ ” he said.

Havari

Roubini tror ikke bare euro-sonen er truet. Han tror hele det internasjonale systemet er i ubalanse. Det er for mange grunnleggende problemer man ikke er enig om løsningen på.

“The eurozone is a slow-motion train wreck,” Mr Roubini said. “Countries – and not just Greece – are insolvent. I think Greece will leave the eurozone in the next 12 months, and Portugal after.”

The New York University professor of economics was speaking at one of the final sessions of the World Economic Forum annual meeting in Davos.

“There is a 50pc chance that the eurozone will break up in the next three to five years. This doesn’t look like a G20 world it looks like a G-Zero world because there is no agreement on global imbalances, how to change the international monetary system, international trade, banking regulation, on all the fundamental issues.”
The economist also warned that if the US and Iran went to war, oil prices would spike 50pc and there’ll be a global recession.
“In the UK there is recession, even the US is not doing great, in India there’s a slowdown and they’re worried about that. In China, exports, infrastructure investment, real estate is slowing down, so there’ll be a significant slowdown in China this year,” he concluded.

We’re on the brink, warns Greece ahead of summit
Greece faces “the spectre of bankruptcy and all the dire consequences that entails”, the Greek prime minister warned last night.

Eurozone will collapse this year, says Nouriel Roubini
Nouriel Roubini, the economist credited with having foreseen the credit crunch, has warned that the eurozone will collapse within the year – with Greece and Portugal leaving

Les også

-
-
-
-
-
-