Nytt

Når forhandlingene spisses til blir det tydelig at Alexis Tsipras og EU-byråkratene snakker helt forskjellige språk. Ikke så rart, de lever i forskjellige verdener.

Hvordan skal de da kunne møtes?

EU trodde nesten ikke det var mulig at Tsipras og den greske regjeringen kunne opptre så full av cool når landet befinner seg på randen av stupet. Men lytt til hva Tsipras sier:

But in Athens, Tsipras – the 40-year-old novice radical leftist leader elected on a pledge to end austerity – betrayed few signs of alarm.

Ignoring warnings from European policymakers that it was up to Athens to act now, Tsipras coolly said he was happy to wait it out till the lenders changed their minds.

«We will await patiently until the institutions accede to realism,» Tsipras said in a statement to Greek newspaper Efimerida ton Syntakton. «We do not have the right to bury European democracy at the place where it was born.»

He blamed «political expediency» on the part of lenders and their insistence on new cuts in pensions «after five years of looting under the bailouts» for the latest impasse.

– Vi har ikke rett til å begrave det europeiske demokratiet på det stedet hvor det ble født.

Sterke ord, og ikke uten sannhet. Mer sant enn EUs evinnelige «innstramming» for å gjøre seg fortjent til en ny bailoutpakke. Grekerne kjøper det ikke lenger. De håper på et mirakel, men det kommer ikke. Hvis ikke Brussel og Berlin tar skjeen i en annen hånd kommer Hellas til å forlate euroen.

EU begynner også så smått å bli nervøs, og forbereder seg på økonomisk unntakstilstand. Hellas er tross alt porten til Europa, hvis grekerne legger ned kan det bli dyrt også for resten av Europa.

«We should work out an emergency plan because Greece would fall into a state of emergency,» Germany’s EU commissioner Guenther Oettinger said. «Energy supplies, pay for police officials, medical supplies, and pharmaceutical products and much more» needed to be ensured.

Lagarde, Merkel, Hollande og Juncker har hele tiden trodd at Tsipras kom til å ta til vettet og gi etter, når de fikk kniven på strupen. Det kommer ikke til å skje og Brussel-Berlin-Paris begynner å ane det. Det blir deres nerver som blir tynnslitte. Kommer de til å gi etter? I så fall må de snart forberede et tilbaketog. Det har vært små tegn til det hittil.

Selvfølgelig spiller Tsipras på populistiske strenger, han utnytter situasjonen, og i Brussels øyne er det uansvarlig. Men han gjør bare det beste ut av en situasjon for egen del, når han vet taket kommer til å falle ned, uansett.