Nytt

Utsiktene til et gresk havari kan utløse panikk, både nasjonalt og internasjonalt. EU synes ikke å ha tatt alvoret inn over seg. I mange land stiger sinnet over de umedgjørlige grekerne.

Frontene hardner. Flere EU-politikere tar til orde for å tukte grekerne. Grekerne føler at EU er ute etter dem, og Syriz-regjeringen mener EU forsøker å orkestrere et skifte av regjering.

The suspicion in Athens is that the creditors are deliberately engineering a Greek political crisis in what amounts to an arms-length coup d’etat, an allegation dismissed as absurd in Brussels. The IMF says the Greek pension system gobbles up 16pc of GDP – one of the highest in the world – and must be brought under control before there can be any further money.

EU stiller krav om at pensjonene må kuttes. Det er en rød linje for Syriza.

 

The Greek side is furious that the creditors are demanding further cuts in pensions – already reduced by 44pc – knowing that this is an emotional red-line for the Syriza movement. They thought they had a deal to opt instead for defence cuts and tax rises.

Å kutte forsvar i et land med så store problemer, sier noe om at ting flyter, også på europeisk nivå.

merkel tsipras

Foto: Angela Merkel har ikke vist seg som noen leder i forhold til Hellas. Hun har latt finansminister Schaüble sette kursen, og det skjer med spanskrør. Det er ikke slik man holder en union sammen. Sanden er ved å renne ut av timeglasset. Torsdag møtes EUs finansministre og det kan være siste sjanse. Markedene begynner å forberede seg på en grexit.

I EU handler alt om økonomi. Hvor er det sosiale ansvaret? En kollaps i Hellas kan få alvorlige følger for hele Europa.

Striden med EU vekker nasjonale følelser hos Alexis Tsipras, men det forstår ikke EU, som er unasjonale av prinsipp. Dette skaper i seg selv uoverstigelige kommunikasjonsproblemer.

Grekerne føler at det er deres suverenitet som er truet.

“We are not only carrying a historical past underlined with struggles. We are carrying our people’s dignity as well as the aspirations of all Europeans. We cannot ignore this responsibility. It has to do with democracy,” he said.

I flere medlemsland blir man provosert over grekerne og synes nok for være nok.

 

The mood is hardening in Berlin where Volker Bouffier, the deputy leader of the ruling Christian Democrats (CDU), said nothing more can be done for a country bent on its own ruin. “It’s awful for the Greek people but we can’t have the rest of European people paying for utterly mad behaviour,” he said.

Süddeutsche Zeitung melder at kreditorene forbereder et ultimatum til grekerne. Hvis de ikke bøyer av vil Hellas bli frakoblet EUs finansmarked og samtidig satt under administrasjon. Slike planer kan bare virke som et rødt flagg.

Germany’s Suddeutsche Zeitung reported that the creditors are drawing an ultimatum to the Greeks, threatening to cut off Greek access to the European payments system and forcing capital controls on the country as soon as this weekend. The plan would lead to the temporary closure of the banks, followed by a rationing of cash withdrawals.

Det skal bare et ørlite puff til før det blir storm på bankene. Når de går tomme for cash kommer hamstring og panikk.

I et slikt perspektiv blir spørsmålet om gresk gjeld skal barberes med noen milliarder, uvesentlig.

 

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11676867/Greece-accuses-Europe-of-plotting-regime-change-as-creditors-draw-up-ultimatum.html