Nytt

Hvis man skal tro signalene fra troikaen og den greske regjering er det bare et spørsmål om tid før Hellas forlater euroen.

«Alle» trodde Syriza-regjeringen ville «ta til vettet» og bøye seg for «realitetene» når den fikk kniven på strupen. Men så har ikke skjedd. Syriza velger lojalitet mot velgerne fremfor troikaen.

The Parthenon, Athens

The Parthenon, Athens

Foto: Det er lenge siden. 2.500 år. Men Akropolis er fortsatt Akropolis. Parthenon er fortsatt Parthenon. Grekerne bærer på en stolthet og en tross. Den har ikke EU eller IMFs Lagarde vist at de forstår. På et så høyt nivå som eurokrisen handler det om mer enn penger. Det handler om nasjonen. Men begrepet finnes ikke i Brussels vokabular. De har aldri forstått at nasjonen er viktigere enn unionen. Det kan bli blodig for grekerne, men de vet de vil overleve. Hellas vil bestå.

Troikaen, Pengefondet, Den europeiske sentralbanken og EU-kommisjonen, kan ikke forstå at Hellas holder fast ved en kurs som i deres øyne fører mot stupet.

Kanskje Hellas spiller «chicken» fordi grekerne tror troikaens nerver vil svikte?

Psykologi

Brussel og IMF synes ikke å forstå psykologi. Ekspertene advarer grekerne mot konsekvensene av en grexit. Men grekerne har vært gjennom en 25 prosent reduksjon i produktiviteten siden 2008. Ingen annen nasjon har opplevd tilsvarende. Grekerne er blitt immune mot advarsler.

Hvis det kommer noen og foreslår eller krever at de skal gjøre enda mer av den politikken som har ført til innstrammingene, så sier de «nei, no way». Troikaen krever at det ikke blir noen økning av minstelønn og andre forsøk på å kompensere nedgangen. I stedet vil troikaen ha økt moms på øyene og de vil ha salg av statlige selskaper. Men å selge i dagens klima er som å selge høns i regnvær.

Grekerne sier nei. De har kommet til veis ende.

The stance echoes that of Greece’s energy minister who promised todeliver a bloody nose to the country’s creditor powers if they were forced into defaulting on their own people.

«If our ‘partners’ and the IMF believe that they will blackmail us using the refusal of financing as a weapon, and that they will terrorise the Greek people forever using the ‘bogeyman’ of default and of a national currency, they are woefully deluded,» said Panagiotis Lafazanis.

 

Euroen gir ingen unntak

Problemet for Brussel er at euroen er bygget ut fra one size fits all-modellen. De samme prinsippene skal gjelde for alle. Det finnes ikke unntak. Grekerne mener de fortjener unntak. De har lidd nok. Men Brussel ser bare på prinsippene.

Satt på spissen: Hvis Syriza må velge mellom Brussel og sitt eget folk, velger de selvsagt folket. De er grekere! Det var i Hellas demokratiet ble oppfunnet.

Den tidligere tyske utenriksminister Joschka Fischer har ingen forståelse for grekerne. Han sier de har brukt opp EUs tålmodighet.

Former German foreign minister Joschka Fisher said Greek premier Alexis Tsipras had exhausted the patience of his creditors with his brinkmanship.

«Greece’s government needs to understand that other eurozone members will not be willing to accommodate its demands if it means delegitimising their own painful reforms,» said Mr Fisher. He also cautioned that Europe needed to «abandon their illusions» about containing the after-effects of a Grexit.

«With the clock ticking on default, the Greek authorities need to persuade their partners through action, not promises.»

Hvem ringer klokkene for? Kan det være Brussel? Dette handler om noe mer enn penger og lån. Det forstår ikke Brussel. EU har ikke forstått hva det er som får en nasjon til å «tick», og det blir dets skjebne.