Nytt

EU og Hellas kan samarbeide om en ordnet utmarsj fra euroen, eller de kan hengi seg til hevnlyst og utløse kaos ikke bare i Hellas, men hele Europa.

Skal det nå forhandles om en ny pakke for Hellas? Her har den greske regjering ikke vært hverken ærlig eller konsistent. På den ene siden har regjeringen lagt maksimalt press på velgerne for et nei. På den andre siden later man som om Hellas etter et nei er blitt styrket foran en ny forhandlingsrunde med EU.

hellas.nei.fest
Nei-siden var ekstatisk etter brakseieren ved folkeavstemningen. Grekerne oppfattet at de sto opp mot overmakten. Men vil tyskerne oppfatte det som at de ble ydmyket? Det har vært snakket mye om gresk uansvarlighet, men lite om at tyske aviser og politikere har en underliggende nasjonalisme i sin retorikk, forkledt som sunn økonomisk husholdning. De som ikke er ansvarlige ut fra tysk standard, fortjener å bli satt på gangen eller en omgang med spanskrøret. EU sentralt har stilt seg bak en slik retorikk. Det har ødelagt relasjonen med Hellas, og kan vise seg ødeleggende for hele EU. Det kan vise seg at denne autoritære nedlatenheten utløser nasjonalisme også i Tyskland. Det er en «vi vet best»-holdning som er livsfarlig i en union som er full av motsetninger.

Men den overveiende oppfatning før avstemningen var at et nei betyr grexit. Hvis EU ikke legger en plan for en ordnet avvikling av gresk medlemskap, men fortsetter ordkrigen, kan det bli riktig utrivelig. Noen av uttalelsene, spesielt fra Tyskland, men også EU sentralt, er slik at man lurer på om de forstår hva de sier.

President for EU-forsamlingen, Martin Schulz, er blant de mest aggressive: Et nei betyr at grekerne ikke lenger har rett til å bruke euroen, truet han.

Ahead of the vote, European Parliament president Martin Schulz warned a ‘No’ decision would mean Greeks could no longer use the euro, forcing them to print IOUs to pay public sector salaries and pensions.

«If they say ‘no’ they will have to introduce another currency after the referendum because the euro is not available as a means of payment,» said Mr Schulz.

«The moment someone introduces a new currency, they exit the eurozone.”

Her sier sosialdemokraten Schulz at han ønsker grekerne ikke bare ut, han ønsker dem kastet på hodet ut. Grekerne har hørt mange slike uttalelser. Det har fyrt opp under antityske følelser. Et tysk tv-team ble søndag kveld stenet.

Finansminister Yanis Varoufakis varslet mandag morgen at han går av. Det kan være for å lette samarbeidstonen med EU.

Hellas trenger goodwill hos kreditorene, dvs Den europeiske sentralbanken og Pengefondet, hvis det skal klare overgangen til en egen valuta.

Hellas er spesielt i Europa. Det har hatt drakmer i 2.000 år, før det innførte euro i 2001. Det ga en opptur som det greske politiske systemet ikke tålte. Men den sterke valutaen gjorde det mulig for grekerne å kjøpe tyske varer. Det synes Tyskland å ha glemt. Tyskland ble sittende som vinneren i eurosonen. Når Hollande og Merkel møtes mandag er det ikke to jevnbyrde parter. Frankrike har kjørt underskudd på statsbudsjettet siden 1974.

Hellas har gjort det i halvparten av årene siden det ble en selvstendig nasjon igjen i 1830.

Disse økonomiske forskjellene ga arkitektene bak eurosonen blaffen i, selv om advarslene var mange. Man skulle heise seg opp etter hårene.

EU har seilt videre på fagre løfter og retorikk. Nå rystes hele strukturen.

David Cameron har fått forsterket sin forhandlingsposisjon vis-a-vis EU. Men det har også de innen de konservative som ønsker en utmeldelse av EU. Cameron er derfor revet med av begivenheter han ikke er herre over.

Mange i EU er det. Selv Tyskland kontrollerer ikke det som skjer. Markedene vil utsette de svakeste landene for press: Italia, Spania, Frankrike. Hvis disse får problemer, får også Tyskland problemer. Det virker ikke som om tyske politikere eller EU-ledere tar disse enkle innsikter til seg.