Statsminister Erna Solberg mottar en helt ny klimarapport fra Jens Ulltveit-Moe, direktør i Umoe. Klimarapporten «Norge 203040 – Forretningsmuligheter» overrekkes til Statsministeren 20. oktober 2015 i Storebrands lokaler på Lyssaker. Rapporten er et næringslivsinitiativ med flere av Norges største virksomheter. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Jens Ulltveit-Moe har havnet i gjeldsproblemer og har måttet selge aksjene i solcelleselskapet Rec for en billig penge til Kjell-Inge Røkke. Han har også tapt store summer på konverteringen av sukkerrør til biodrivstoff i Brasil. Ulletveit-Moe har vært blant de ivrigste talsmenn for omlegging til en grønn økonomi. Selv har han betalt en høy pris.

Det siste er at han har solgt hovedkvarteret til Umoe-gruppen, den staselige Fornebu hovedgård. Dette ifølge DN, som fikk nyss om at hovedkvarteret kunne bli solgt. Selskapet sa det var til vurdering, så sent som tirsdag, men DN fant senere ut at salget allerede var gjennomført. Det tyder på dårlig likviditet og at man ikke vil innrømme det offentlig.

Men et eiendomssalg kommer ut, før heller enn senere.

Men nå viser det seg at eiendommen allerede er solgt til Tinholt Eiendom og Stegg Eiendom.

– Vi har kjøpt eiendommen, og har mange spennende planer for den. Jeg tok kontakt med Jens etter at jeg så han solgte Rec-aksjene, og begynte samtaler før jul. Vi kom til enighet for 10–14 dager siden, sier partner Terje Tinholt til Dagens Næringsliv.

En milliardformue fordunster ikke over natten. Er det Ulltveit-Moes klokkertro på det grønne skiftet som har gitt forstyrret dømmekraften? Og enda mer alvorlig: Lider NHO og myndighetene av de samme forestillingene? Det tar tid å brenne gjennom den norske oljeformuen, men det er mulig.

Tempoet til Ulltveit-Moe gir en indikasjon.

De siste årene har imperiet og milliardformuen til Ulltveit-Moe krympet i takt med den økonomiske krisen han befinner seg i. Før jul måtte Ulltveit-Moe selge seg ut av solenergiselskapet Rec Silicon med mange hundre millioner kroner i tap. Salget skjedde til bunnkurs og førte til kraftige spekulasjoner om at investoren var ille ute.

…..

Også i Brasil har investoren gått på en milliardsmell. Satsingen på å omdanne sukkerrør til etanol, som brukes som biodrivstoff, har kostet fryktelig mye. Til sammen kan tapene på Rec og Brasil-virksomheten ha kostet Ulltveit-Moe 4,5-5 milliarder kroner.

Ulltveit-Moe har fortstt til salt til maten. Han eier Burger King, Peppe’s og har lisens på Starbucks i Norge. Men det er ikke privatøkonomien som er interessant. Det er om den politiske dømmekraften er frikoblet innsikt i økonomien. Ulletveit-Moe fremsto som frelst på klima.

Hvis regjeringen og NHO er grepet av samme vekkelse, med Greta Thunberg som predikant, kan det bli dyrt for AS Norge.

Jens Ulltveit-Moe har solgt hovedkvarteret etter å ha tapt milliarder

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.