Jens Ulltveit-Moe på NHOs årskonferanse, i januar 2019. Den gang fryktet han resesjon i verdensøkonomien. Han fikk rett hva hans egen økonomi angår. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

«Klimaaktivistene ligger langt foran folkemeningen og den generelle elitemeningen. Nå kommer eliten etter», postulerte en av Norges mest kjente klimainvestorer, Jens Ulltveit-Moe, kjekt for kort tid siden. Nå befinner hans imperium Umoe sannsynligvis seg i en dyp finansiell krise, etter å ha tapt milliarder på «grønne investeringer».

Det er intet galt med å investere i nye og «grønne» produkter. Det er heller ingen grunn til å skamme seg over å ha prøvd å få i gang noe nytt, men i stedet endt opp med å ta store tap. Tvert i mot, det står respekt av folk som prøver og feiler. Det er mange fiaskoer, langt flere enn de relativt få suksessene man hører om.

Men når en investors visjoner pares med kjepphøy nedlatenhet overfor alle som ikke har «sett lyset», stiller en børsmelding om tap av store verdier for investor Jens Ulltveit-Moe hans holdninger og uttalelser i et påfallende lys.

Tirsdag 9.12 kom meldingen at Jens Ulltveit-Moe har dumpet hele sin aksjebeholdning på 23 prosent i solenergiselskapet Rec Silicon. For fem år siden var aksjene verdt nærmere 1,6 milliarder kroner, mens salget innbragte ca 85 millioner kroner.

Som styreleder i Rec er Ulltveit-Moe såkalt «innsider», og salget er helt åpenbart et kraftig signal om at hans investeringsportefølje samlet sett er i dyp finansiell krise. Det dreier seg nok mer om et tvangssalg enn et frivillig salg. Børskommentator Thor Chr. Jensen i DN (bak mur) er rett på sak:

Vanligvis når storaksjonærer selger sine aksjer kommer man med teite bortforklaringer som at man skal gi kjøperen en hyggelig reise og at man fortsatt har tro på selskapet.

Men her er Ulltveit-Moe befriende ærlig når han skriver i børsmeldingen at han dumper hele aksjeposten i Rec Silicon for å styrke balansen i Umoe og fokusere investeringene på biodrivstoff-virksomheten i Brasil.

Klarere kan det ikke sies at Ulltveit-Moes selskap Umoe befinner seg i en dyp finansiell krise. Snakket om Brasil kan man avfeie som et persilleblad som skal gi et skinn av offensiv satsing. Virksomheten i Brasil har jo ikke akkurat vært noen gullgruve for Jens Ulltveit-Moe heller. Også her er tapene i milliardklassen.

Selskapet Umoe hadde ved forrige årsskifte en samlet gjeld på 3,6 milliarder kroner av en totalbalanse (gjeld + egenkapital) på 3,8 milliarder kroner. Av dette var 1,9 milliarder kroner gjeld til kredittinstitusjoner som ifølge regnskapet er sikret med pant. Pantet er bl.a. i Rec-aksjer, og her har kursutviklingen vært katastrofal.

Panteverdien av aksjene i Rec Silicon har jo falt som en sten de siste årene. Bare i fjor tok Umoe tap på 600 millioner kroner etter nedskrivninger av aksjeposten. Umoes samlede tap på Rec Silicon er i milliardklassen. Man trenger ikke beherske den store gangetabellen for å se at bankene trolig har vært etter Umoe for å få styrket pantet.

– Skit i verden, leve Norge. Det er det de står for, sa Jens Ulltveit-Moe om naturvernere til DN (bak mur) nylig.

Investoren er sterkt kritisk til dem som kaller seg naturvernere og er blant de kraftigste motstanderne av vindkraft i Norge. Ulltveit-Moe mener de prioriterer utsikten fremfor kloden.

Han mener det blåser en veldig sterk fornybar vind nå, og at bevisstheten om klimaendringer er voldsomt økende.

– Dette kommer nå overalt. Stadig flere snakker om olje og kull som stranded assets, sier Jens Ulltveit-Moe.

Men timingen hans på silangass til bruk i solceller, var prematur og en økonomisk katastrofe. «Put your money where your mouth is», lyder et gammelt finansordtak. Underforstått: Snakk opp egne investeringer. Hvilket er helt greit, men som bare blir dumt og slår tilbake når det innebærer å idiotforklare dem som er uenige med deg.

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!