MDGs landsmøte på Quality hotel Fornebu. Foto: Annika Byrde / NTB

MDGs landsmøte vedtok lørdag å si ja til norsk EU-medlemskap. Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum er skuffet, og mener partiet vil flytte makt fra Norge til Brussel.

Når MDG nå går inn for å søke EU-medlemskap, er ett av hovedargumentene at de mener EU har en bedre miljøpolitikk enn Norge.  MDG mener også Norge vil tryggere sikkerhetspolitisk som EU-medlem.

– Miljøpartiet De Grønne vil gå inn for nye forhandlinger med EU med sikte på norsk EU-medlemskap, der avtalen må godkjennes av folkeavstemning, heter det i teksten som ble vedtatt.

174 stemte for, mens 32 var mot.

NTB melder om saken.

MDG-leder Arild Hermstad er fornøyd med vedtaket.

– De andre partiene mener vi bør forsøke å isolere oss selv mest mulig. MDG vil aldri gi etter for den populistiske bølgen som har ridd Norge som en mare – som sier at løsningene på strømkrise, matkrise, og fattigdomskrise er at vi skal samarbeide mindre med våre nærmeste naboland, sier han.

Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener dette er et dårlig vedtak, og er spesielt kritisk til miljø- og klimaargumentasjonen for å søke medlemskap:.

– Det virker som de mener det de ikke får gjennomslag for, skal bli påtvunget fra Brussel, og da er vi grunnleggende uenige. Det som angår folk i Norge, er det Norge som skal bestemme, sier Vedum til NTB.

Dessuten er han uenig i at EUs forsvarspolitikk er en god grunn til å bli med i EU.

– Det siste året har vist at Nato er en trygg planke, sier Vedum.

Med sitt EU-vedtak blir MDG ett av tre stortingspartier som går inn for dette, fra før har Høyre og Venstre sagt ja.

Ifølge meningsmålinger er det et nokså klart nei-flertall blant norske velgere. En søknad om medlemskap for Norge fremstår i dag, etter de fleste observatørers mening, som temmelig urealistisk.

MDG er uansett ikke i posisjon til å bestemme noe omkring dette.

Les også: 

Måling: EU-motstanden i Norge er massiv

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.