Sirin Hellvin Stav og Hanna Elise Marcussen under MDGs valgvake under stortingsvalget 2021. Foto: Annika Byrde / NTB

Mens MDG mener Norge må ta stilling til et EU-medlemskap, går nå ungdomspartiet enda lenger og vil ha Norge inn i unionen.

MDGs ungdomsparti Grønn Ungdom vedtok på helgens landsmøte å gå inn for norsk EU-medlemskap, ifølge NTB.

– De utfordringene verden nå står overfor, krever forpliktende internasjonalt samarbeid. Hvis vi skal ha sjans til å løse klimakrisen, stå opp mot de store teknologiselskapene, og være en reell motkraft til stormakter som Kina og Russland, trenger vi å stå sammen med EU, sier talsperson Margit Martinsen i Grønn Ungdom til NTB.

EU er det beste klimaverktøyet

Hun mener at EU gjør en enda bedre klimainnsats enn Norge, og i motsetning til Norge klarer å nå de klimamålene de setter seg.

– Hvis vi skal løse klimakrisen, må vi bruke de beste verktøyene vi har, og akkurat nå er det EU, sier Martinsen

Hun peker også på at det er en hel generasjon som ikke var født sist gang Norges befolkning fikk ta stilling til norsk EU-medlemskap.

– Dagens EU er spydspissen i kampen for vår tids største utfordringer, og det er på tide at vi også får lov til å si vår mening, sier hun.

Kompromiss i MDG

Moderpartiet vedtok på landsmøtet i begynnelsen av mai at tiden kan være inne for å ta stilling til norsk EU-medlemskap. Riktignok ønsket ikke hele partiet debatten velkommen, og det var et kompromissforslag som da fikk flertall.

– MDG mener den helt nye sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa som følge av krigen i Ukraina, sammen med den stadig mer akutte klima- og naturkrisen, hensyn til jobber i Norge og internasjonal solidaritet, tilsier at Norge nå må ta stilling til om vi skal søke medlemskap i EU, heter det i vedtaket på landsmøtet.

Siden den gang peker MDG-pilen mer i retning av at Norge skal slutte seg gil EU-unionen. For en del velgere kan dette gjøre det enda mer naturlig å stemme nettopp MDG. For mange andre er det et sterkt signal om det motsatte.

 

Les også: 

MDGs alternative statsbudsjett: Vil gi bort 1900 milliarder til andre land

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.