MDG-leder Arild Hermstad. Foto: Terje Pedersen / NTB

MDG har funnet en ny måte å svi av den norske oljeformuen på: Pengene skal brukes på klimaløsninger, og gis bort til land som rammes av klimaendringer.

Oljefondet må brukes til å investere i klimaløsninger og til å kompensere land som rammes hardt av klimaendringene, mener MDG-leder Arild Hermstad.

NTB-Marius Helge Larsen melder om saken.

– Norges gigantiske oljefond er grunnlagt på inntekter fra høye utslipp av klimagasser. Dette gjør Norge til et av landene i verden med størst ansvar og størst muligheter i klimakampen, heter det i et forslag som MDG-leder Arild Hermstad har fremmet sammen med partikollegaer.

MDG-lederen har fått med seg landsstyret på forslaget, som han håper blir vedtatt på landsmøtet som finner sted kommende helg.

Videre i teksten heter det at:

– Fondet må brukes til å investere i klimaløsninger og til å kompensere land og regioner som blir hardt rammet av klimaendringene.

Disse formuleringen håper Hermstad at finner veien inn i partiets nye prinsipprogram.

– Dette betyr ikke at alle pengene i oljefondet skal brukes til klima, men at man tydeliggjør sterkere koblinger mellom oljefondet og klimaløsninger, sier Hermstad til NTB.

Oljefondet er Norges felles sparebøsse og er for tiden verdt rundt 14.500 milliarder kroner.

– Vi ønsker å slå tydelig fast at oljefondet, som er basert på inntektene fra å brenne fossil energi, bør settes tydeligere av til at vi skal ta vårt ansvar for å løse klimaproblemene, sier Hermstad.

Vil kutte investeringer i oljeselskaper

Oljefondet har i dag et mål om nullutslipp hos selskapene det har investert i, innen 2050. I tillegg kan inntil 2 prosent av fondet investeres i infrastruktur for fornybar energi, men foreløpig er kun 0,1 prosent investert i slike prosjekter.

Hermstad understreker at oljefondet allerede gjør noe arbeid på klima.

– Men vi mener det må trappes kraftig opp. Så får vi komme tilbake til hvordan man utformer den politikken.

Han forklarer hvordan dette skal kunne gjennomføres:

– Det kan for eksempel være at man sier at oljefondet skal ut av alle selskap som har befatning med olje, gass og kull. I dag er det veldig strenge kriterier for å bli kastet ut av fondet. Og så må man sette av en mye større pengesum til å bygge ut fornybar energi, sirkulær økonomi og de løsningene vi trenger, sier han.

MDG har ligget under sperregrensen i de fleste meningsmålinger siden valget i 2021, et valg der partiet akkurat havnet under denne grensen.

Spørsmålet er om det å ville svi av Norges oppsparte oljeformue på det som kalles klimatiltak rundt om i verden, er noe som kan løfte velgernes entusiasme for partiet.

Hittil har man registrert at MDGs gjennomgående negative standpunkter til blant annet norsk olje- og gassvirksomhet, bare har ført partiet lenger og lenger ned i oppslutning.

Per i dag er MDG så til de grader i utakt med velgerne som det vel er mulig å være, i den ene saken etter den andre. Få vil mene at akkurat det er en særlig god erkjennelse å ta med seg inn til helgens landsmøte.

Les også:

Knallmåling for Høyre i Oslo, kraftig smell for MDG

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.