Ola Elvestuen, Venstre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

SV, MDG og Venstre mener den nye klimaavtalen er for dårlig. Når verdens toppolitikere ikke enes om mer, mener de det gjør lokale tiltak viktigere. Norge må vise vei, sies det.

Onsdag morgen kom deltakerne på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh til enighet om en ny klimaavtale.

Dette meldes av NTB-Øyvind Aukrust.

Verdens land besluttet blant annet at det skal opprettes et nytt fond som skal støtte fattige lands arbeid for å begrense konsekvensene av klimaendringene.

For SV, MDG og SV er det oppnådd altfor lite. De mener det nå er viktig at Norge kutter sin produksjon av olje- og gass, når verdenslederne etter deres oppfatning har sviktet.

Norge, med noe over 5 millioner innbyggere, skal med andre ord kompensere for verdens øvrige ca. 8 milliarder. Ifølge MDG er dette noe vi har råd til:

MDG: – Vi har pengene

Partileder Arild Hermstad i MDG mener Norge har gjort en god jobb i forhandlingene, men gjør for lite på hjemmebane.

– Selv om avtalen er skuffende, vil jeg rose regjeringen for å være en pådriver for en mer ambisiøs avtale. Likevel kommer vi ikke unna at Norge selv prioriterer mer leting etter olje og gass samtidig som det internasjonale klimasamarbeidet halter, sier han i en pressemelding.

MDG-lederen mener Norge har svært gode forutsetninger for å gå foran.

– Nå er det viktigere enn noensinne at land som Norge går foran og viser at rask omstilling er mulig når så mange stritter mot. Vi har pengene, kompetansen og svært mange andre forutsetninger for å få til en reell omstilling om vi faktisk prioriterer det, sier han.

MDG har tidligere tatt til orde for at Norge skal gi ca. 1900 milliarder kroner mer til slike tiltak det er snakk om, men det blir for lite når partiet nå utvider sine ambisjoner.

SV: – Skuffende

Klimapolitisk talsperson Lars Haltbrekken i SV kommenterer klimaavtalen på lignende vis. For heller ikke han er fornøyd med omfanget av de forsakelser dette møtet har påført Norges befolkning, han vil at det skal ofres mer:

– Det er skuffende at det ikke ble enighet om å fase ut fossil energi, kun en enighet om å gjenta det man ble enige om i fjor, fase ut bruken av kull, sier han i en pressemelding.

Også han mener Norge må bære større byrder enn før:

– Nå forventer vi stor innsats fra regjeringspartiene til å bli med på større utslippskutt i de pågående forhandlingene om neste års statsbudsjett, sier han videre.

Venstre: – Urovekkende

Stortingsrepresentant for Venstre Ola Elvestuen slutter seg til det mange oppfatter som partiets nye politiske tvillinger, nemlig de ytterliggående MDG og SV. Han mener også at landene som produserer fossil energi må kute mer utslipp:

– Det er både alvorlig og urovekkende at det i en verden som er stadig mer preget av havstigning og klimadrevne naturkatastrofer, så er det ikke engang mulig å bli enige om at også produksjon av olje og gass må reduseres for å nå 1.5-gradersmålet, sier han til NTB.

Han mener regjeringens politikk tar Norge i feil retning.

– I budsjettet for neste år har de foreslått å kutte både i klimatiltak og tiltak for å ta vare på mer natur, samtidig som olje og gasspolitikken videreføres helt uten endring, sier han.

Ingen av partiene har her uttalt seg om hvilke deler av det norske velferdssamfunnet de vil ramme om oljeinntektene strupes, slik de foreslår.

Det er med andre ord et åpent spørsmål om det er trygder, pensjoner, skolevesenet, helsevesenet, barnehagetilbudet, rusomsorgen, integreringstiltakene, ungdomsarbeidet eller andre deler av velferden de ønsker å skjære inn til beinet.

Å kutte ut den offentlige støtten til de politiske partiene samt politikerlønningene vil ikke være nok.

Les også: 

COP27: Kina melder inn kraftig økning av kullkraft. Vil ikke kopiere Europas tabber

 

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.