MDG-leder Arild Hermstad. Foto: Javad Parsa / NTB

MDG går til valg på å innføre turistskatt i Oslo. Partiet vil at byens overnattingssteder skal stå for innkreving av en slik skatt.

MDG har gjennomgående slitt med oppslutningen de siste par år. Partiet har ligget under sperregrensen i de fleste nasjonale målinger, og falt betydelig også i kommunemålinger.

Partiet er i noe som minner om en krisetilstand, tilliten fra velgerne er i stor grad borte.

Nå nærmer høstens kommunevalg seg, og det begynner å haste med å lansere saker som kan løfte partiet opp fra nåværende sørgelige situasjon.

Ikke minst er valget i Oslo viktig for MDG. Her vil man svært gjerne bidra til å beholde det rødgrønne byrådet, og sin egen mulighet til fortsatt å gjennomføre ekstrem klima- og miljøpolitikk i hovedstaden.

Nå har partiet funnet på noe man tror kan være en vinnersak i Oslo:

NTB melder at MDG vil innføre turistskatt i byen.

– Dette vil være bra for turistene som kommer, men også for byens befolkning. Vi tror en slik skatt er et grep for å gjøre Oslo bedre, sier partileder og byråd for byutvikling Arild Hermstad i MDG til Aftenposten.

Denne skatten vil de at byens hoteller og andre overnattingstjenester skal kreve inn.

Inntektene skal brukes til å oppgradere og bygge ut blant annet parker, badeplasser og gater, opplyses det.

Ikke minst er fortsatt utbygging av sykkelveier en hjertesak for partiet, og et milliardsluk for kommunen. Så her trenges det mer penger, nå også fra turistene.

Hermstad ser for seg en skatt på mellom ti og femti kroner per overnatting.

Næringspolitisk fagdirektør Ole Bjørndal i NHO mener det er urettferdig at hotellbransjen skal kreve inn skatten. Han forteller at NHO heller ønsker seg at «forurensingsleddene», som bil, bobil og cruisetrafikk heler skal skattlegges.

Turistkommuner i Lofoten og på Sunnmøre har allerede satt i gang prøveprosjekter for turistskatt, som tilrettelagt i den rødgrønne Hurdalsplattformen i 2021.

Spørsmålet er om velgerne i Oslo synes dette er en god ide. Det er riktignok ikke de som skal betale denne skatten, men generelt er sjelden forslag om økte skatter noe som skaper ny entusiasme blant lunke velgere.

Les også: 

MDG i Oslo bruker milliarder på sykkelveier. Så blokkerer de dem med stein

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.