Tobias Stokkeland, talsperson Grønn Ungdom. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

MDGs ungdomsparti mener moderpartiet må være tydelige på at de støtter en regjering til venstre i politikken.

Under kommunevalget og i tiden etterpå, har det oppstått en viss uklarhet om hvor MDG hører hjemme i det politiske landskapet.

Rundt omkring i ulike kommuner forhandlet MDG med partier både til venstre og til høyre.

Nå rykker de unge i partiet, Grønn Ungdom, ut med krav om en avklaring.

De vil at MDG skal være tydelige på at man er et rødgrønt parti, og vil støtte en regjering fra venstresiden.

NTB melder om saken.

– Vi synes at MDG skylder velgerne å vite hvilken regjering de støtter, og vi er tydelig på at MDG bør støtte en venstresideregjering, sier Grønn Ungdoms leder Tobias Stokkeland i en pressemelding.

Beslutningen om det de mener må være partiets foretrukne politiske side ved stortingsvalget i 2025, ble vedtatt på et ekstraordinært landsstyremøte søndag.

– Vi ser ikke noen fremtid for MDG på høyresiden i 2025 og er tydelige på at MDG må være en garantist for å holde Frp unna innflytelse nasjonalt, sier Stokkeland.

En del vil påpeke at det ikke ser ut til å være noen nevneverdig fremtid for MDG verken på den ene eller andre siden, i og med at partiet ifølge meningsmålingene er i ferd med å bli mer eller mindre utradert.

I de aller fleste målingene har MDG ligget under sperregrensen, og partiet endte opp så å si uten innflytelse også i landets kommuner etter lokalvalget i sist høst.

Offisielt blokkuavhengig

Selv om MDG offisielt definerer seg som et blokkuavhengig parti, har partiet i stor grad samarbeidet med rødgrønne partier i de kommunene og byene partiet har hatt makt.

Blant annet ble partiet nokså godt kjent for sitt byrådsamarbeid med Ap og SV gjennom åtte år i Oslo, en periode som ikke har etterlatt noe udelt positivt ettermæle.

Økonomisk rot, milliardoverskridelser, Lan Bergs avskjedigelse i vanære, massive feilinvesteringer (som elbussene) og upopulær symbolpolitikk er det inntrykket partiet etterlater seg i Oslo.

Det skaper neppe noe godt fundament for fremtidig vekst i velgermassen.

Ledelsen i MDG deler ikke umiddelbart Grønn Ungdoms krav om tydelig venstreside-profilering.

På et sentralstyremøte i januar vedtok MDG at partiet er åpen for samarbeid både til høyre og venstre etter neste stortingsvalg. Partileder Arild Hermstad betegnet da MDG som et sentrumsparti.

– Støre-regjeringen har ikke levert. De deler ut nye oljelisenser og bygger ned natur i fullt tempo, sa MDG-lederen til NRK.

Hermstad var tydelig på at partiet ønsker å forhandle med de partiene som gir størst gjennomslag for solidarisk, grønn politikk. Vedtaket på sentralstyremøtet i januar var en innstilling til landsstyret, og formuleringen skal behandles der 15. mars.

– Vi er et samarbeidsvillig parti i sentrum av norsk politikk. Det viktigste for oss er å sikre Norge en regjering som mener alvor med å sette klima og natur for all sin politikk, sa Hermstad til NTB.

Hermstad er ute etter makt og innflytelser der han kan få det.

Les også: 

Busskaoset i Oslo: Lan Berg, Raymond Johansen og Ruter kalles inn på teppet

 

 

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.