Valgkomiteen i MDG har innstilt Une Bastholm som leder. Lan Marie Berg og Arild Hermstad er foreslått som likestilte nestledere. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Une Bastholm signaliserer nå at hun vil ta MDG i regjering, kanskje også med Høyre, nå som Frp er ute av regjeringen.

Bastholm er innstilt til MDGs første leder. Valgkomiteen vil ha Oslo-byråd Lan Marie Berg og Arild Hermstad som likestilte nestledere.

MDG skal søke makt allerede etter stortingsvalget i 2021, sier Bastholm. Hun er klar for å gå i regjering, og både Ap og Høyre er aktuelle koalisjonsparnere, mener hun.

MDG skal i regjering, men ikke for enhver pris, sier Bastholm.

– Den politiske plattformen må være god på miljø og klima. Men i Sverige og Finland er våre søsterpartier i regjering. Vi er klare, sier hun til Aftenposten.

I dag er hun MDGs eneste stortingsrepresentant. Men på snittet av februar-målingene har partiet 5,4 prosent, og ville med det fått ni representanter.

– Det er en stor misforståelse at utslippskutt gjør det verre for folk. Tvert imot. Det handler om å ta vare på folk. Men da må vi samtidig utvide solidaritetsbegrepet. Arbeiderbevegelsen viste vei i forrige århundre med å utvise solidaritet mellom arbeidere. Nå må solidariteten utvides til å gå på tvers av grenser og generasjoner, sier hun.

Ap og Høyre opptrer økonomisk uansvarlig og svikter som styringspartier, mener Bastholm.

– For å kutte utslipp raskt nok for våre barn, må et parti som ønsker statsministeren være tydelig på behovet for avgiftsendringer som belønner miljøvennlige valg. Og ta et tydelig standpunkt for politisk styrt avvikling av oljen.

MDG vil søke makt, noe som betyr samarbeid med andre, og nå signaliserer MDG at man ikke er limt til venstresiden. Frps regjeringsexit har endret situasjonen. Bastholm er skuffet over Ap.

– Ap har overrasket meg etter at Frp gikk ut. Det virker som de nå slåss om velgere som flyter mellom Sp og Frp og som definitivt ikke har klima som en viktig sak. Ap inntar reaksjonære og populistiske standpunkt som Sp og Frp hittil har vært alene om, mener hun.

Bastholm er særlig kritisk til Aps nye ulvepolitikk, der partiet nå vil endre naturmangfoldloven slik at det blir enklere å skyte ulv – slik Sp og Frp vil, samt Aps nei til bygging av NorthConnect-kabelen til Skottland. Ap vil søke flertall med Sp og Frp for å stanse eller utsette kabelen for krafteksport.

Hun synes det er urovekkende at Ap ikke er tydelig på at Norge skal utveksle strøm med Storbritannia.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.