De som trodde de slapp å se mer til Lan Berg (MDG) i politikken, må tro om igjen. Nå vil hun på Stortinget og “gjøre Norge fossilfritt”. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det går mot strid i Oslo MDG om å være partiets førstekandidat til Stortinget. Det kan stå mellom den profilerte sykkelentusiast og klimafrelser Lan Berg og statue-fjerner Teodor Bruu (Grønn Ungdom). For andre enn den indre sirkel av MDG-tilhengere er det antagelig vanskelig å vite «hvem som er verst».

Lan Berg er kanskje MDGs mest profilerte politiker. Frem til januar 2020 var hun byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Der gjorde hun seg bemerket blant annet ved å være ansvarlig for tusenvis av lovbrudd i etaten hun ledet.

Om hennes prestasjoner i styringen av Oslo skrev Document blant annet:

«Lovbruddene i Oslo Kommune er så mange at man nesten blir svimmel.

Spesielt ille er situasjonen i etater og virksomhetsområder samferdselsbyråd Lan Berg er politisk leder for.»

Høsten 2019 ble Lan Berg sykmeldt, og like over nyttår gikk hun over i svangerskapspermisjon.

Få lokalpolitikere har skapt så mye dårlig stemning og splid, brukt så mye penger og samtidig fått utrettet så lite meningsfylt som Lan Berg fra MDG. Hun ble til og med politianmeldt for sin innsats i byrådet.

Hennes politiske «monumenter» i Oslo kan oppsummeres slik:

*Fiaskoprosjekter i form av mer eller mindre ubrukte «utekontorer» og utemøbler, svinedyre sykkelfelter bare få ser behov for eller benytter, mislykkede og uforsvarlig kostbare påfunn som sykkelgarasjer og sykkelverksteder.

*Det har en ellevill pengebruk så å si uten sidestykke, som omtalt i Document her.

*Lan Berg hadde i tillegg en sentral rolle i det som kalles en «søppelskandale» i Oslo. På toppen av dette kom så de utallige bruddene på arbeidsmiljøloven i hennes etater.

Derfor var det ikke så mange som beklaget at hun forsvant ut av politikken. Hun var i ferd med å bli en belastning både for byrådet i Oslo og for den generelle troverdigheten til de folkevalgte.

Om sin politiske virksomhet har hun selv uttalt at det er «lett å føle seg dum og mislykka når man føler at man ikke strekker til».

Men til tross for disse selverkjennende ord, dukker hun nå opp igjen.

En del ble antagelig overrasket, noen ble glade og ganske mange ble forferdet da Lan Berg nylig meddelte at hun ikke er ferdig i politikken. Hun vil gjerne fortsette med å svi av offentlige milliarder på realisere sitt store fantasiprosjekt, nemlig å «redde jorda» fra en påstått klimakrise.

Men heretter skal denne ikke utpreget reflekterte bruken av andres penger foregå i Stortinget, og ikke i Oslo Rådhus. Hun ønsker å bli partiets førstekandidat i Oslo ved stortingsvalget 2021.

På Stortinget er det ifølge VG særlig én hjertesak Berg vil kjempe for:

«Hun vil at Norge skal bli verdens første fossilfrie land innen 2035».

Det har som kjent lenge vært et mål for MDG at oljenæringen legges ned, man mener at Norge blant annet skal leve av tang og tare i stedet.

Men veien til Stortinget blir ikke nødvendigvis en parademarsj for Lan Berg, til tross for den sterke stillingen hun har i eget parti.


Teodor Bruu fra Grønn Ungdom, MDGs ungdomsorganisasjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

For nå har Teodor Bruu fra Grønn Ungdom meldt seg på i kampen, som representant for «de yngre krefter» i partiet». Det er i og for seg ikke unaturlig at de unge ønsker å være representert, all den tid MDG på mange måter kan minne om en politisk barnehage.

Teodor Bruu har blant annet vært ute og fortalt at han vil fjerne statuer av både Churchill og Holberg, da han mener det er å gjøre en innsats mot rasisme. En person av et slikt format er det som nå kan være på vei inn på Stortinget, om han klarer å slå Lan Berg i nominasjonsstriden i MDG.

Dette er noe av det Teodor Bruu selv skriver om sitt kandidatur, på sin Facebookside:

«Vi har så dårlig tid på å løse klimakrisa at jeg ikke føler jeg kan sitte på sidelinja. Derfor må de gamle, grå gubbene på Stortinget ut, og flere som meg inn.

Den øverste mannen på lista til Oslo MDG bør være ung og radikal, og det er en rolle jeg vil ta.

Hvis jeg blir valgt inn på Stortinget, skal jeg kjempe hver dag med å utfordre det etablerte og kjempe mot klimaendringene, naturødeleggelsene, dyreplageriet, rasismen, mot all den urettferdigheten som de gamle politikerne ikke har maktet å ta et oppgjør med.»

På Stortingets Oslo-benk kan man fra høsten 2021 altså se frem til å finne enten Lan Berg med sin ikke særlig lysende politiske merittliste, eller «den unge, radikale» statue-fjerner Teodor Bruu fra Grønn Ungdom.

Det er uansett ikke spesielt oppløftende verken for landet eller for tilliten til politikken.

Kjøp T-skjorten her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.