Sakset/Fra hofta

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For noen måneder siden ville man sett på det som en vits. Men nå kan utrolig nok styringen av hovedstaden kan bli overtatt av MDG, med Lan Berg som byrådsleder. For svært mange av byens innbyggere er det intet mindre enn et skrekkscenario.

Dette kan bli et kommunevalg der det meste blir snudd på hodet. Ikke minst er omveltningene store på rødgrønn side. Arbeiderpartiet faller markant tilbake, mens andre rødgrønne partier vokser.

I Oslo heter den fremste «kometen» på meningsmålingene MDG, det ekstreme «miljøpartiet» som til forveksling ligner et hysterisk seminar for ungdomsskoleelever. I enkelte meningsmålinger har faktisk MDG vært større enn Arbeiderpartiet i Oslo.

Det kan ha mange årsaker. Men den ytterst lite imponerende jobben som er gjort av Arbeiderpartiets nåværende byrådsleder Raymond Johansen er antagelig medvirkende. Han har vært mer eller mindre usynlig i stillingen gjennom fire år.

Det har heller ikke hjulpet Arbeiderpartiet mye i Oslo eller andre byer at den sentrale partilederen heter Jonas Gahr Støre, «arbeidermillionæren» som stadig er i søkelyset for sine omdiskuterte, private investeringer.

«Kjøttvekta» avgjør

I politikken er det som kjent den berømmelige «kjøttvekta» som avgjør i kampen om posisjoner etter et valg.  Skulle det bli rødgrønt flertall, noe de fleste meningsmålinger tyder på, får Oslo fire nye år med rødgrønt byråd.  Blir MDG størst av de rødrønne, er det naturlig at partiet får byrådslederen.

Hvem er vel da mer sannsynlig som kandidat for denne stillingen enn nettopp Lan Berg? Hun er partiets mest profilerte figur, ikke bare i Oslo, men i hele landet. Hun er den kandidaten som ligger an til å få stillingen per nå.

Lan Berg er elsket av partiets kjernevelgere av ungdommer, hipstere og grønne hysterikere, og vil sikkert gjøre en god jobb for dem. De klimabrølende ungdommene vil bli lykkelige, hun er jo «en av dem», på flere måter enn man liker tenke på. Riktignok har hun svært begrenset erfaring, syltynn utdanning, og det er fra mange hold blitt satt spørsmålstegn ved hennes generelle dømmekraft og hennes lederevner.

I nettavisen «Ja til bilen» beskrives Lan Berg som mulig byrådsleder på denne måten:

  «Hun er 32 år. Minimal politisk bakgrunn og en utdannelse som handler om alt annet enn å ha hovedansvaret for 70 milliarder kroner og 680.000 innbyggere. Hennes agenda er kun klima, og hun tror at Oslo med mikroskopiske klimautslipp skal redde hele verden bare bilen parkeres for godt. Hva hun mener om viktige ting som skole og eldreomsorg er det ingen som aner noe om.»

Det er klare ord, og trolig i tråd med hvordan mange av både Oslos og landets øvrige velgere oppfatter henne som politiker og leder.

På den annen side, den som skal følge etter Raymond Johansen som byrådsleder, har ikke akkurat så fryktelig store sko å fylle. Johansen har på mange måter satt en standard for hvor lavt listen kan ligge for at en person kan få ledende posisjoner i politikken. «Alle kan bli byrådsleder», er en nærliggende oppsummering.

«Det kan alltid bli verre»

Men det heter seg på folkemunne at det «alltid kan bli verre», og det er et uttrykk som fort kan bli bekreftet dersom skjebnen gjør narr av Oslos befolkning ved å plassere Lan Berg som byrådsleder.

For hva kan man vente seg med henne i en slik rolle?

Det gir en (skremmende) pekepinn både å se på partiets politikk i byråd til nå, og å studere partiprogrammet. Det vil trolig bli opprettet enda flere (unødvendige) sykkelfelter på alle tenkelige steder, den hatefulle krigen mot bilen vil nå nye høyder, det vil florere med absurde (og kostbare) påfunn av typen etablering av urbane kål-åkre og hønsefarmer, utemøbler og lekeapparater over hele byen.

Det er så sin sak at dette lyder temmelig idiotisk. Men det som gjør det hele så mye verre, er at disse infantile påfunnene nødvendigvis må gå på bekostning av andre formål i byen. Eldreomsorg, helse, skole, rustiltak, ungdomstilbud, vedlikehold av bygninger og anlegg osv. er områder som vil bli lidende, når byens ressurser brukes på rent visvas i regi av et MDG-ledet byråd.

Det har vært fire katastrofale år for Oslo. Blir det fire nye?

Fire år med rødgrønt styre i Oslo har vært preget av økonomisk uansvarlighet og en sløsing med innbyggernes penger.  Byen har satt seg i enorm gjeld, som en dag må betales tilbake.

(Det ironiske er at de unge som i stor grad bidrar til å stemme inne et slikt rødgrønt, MDG-tungt styre, er de som må slite med denne gjelden og den raserte økonomien for byen. De er opptatt av «bærekraft», men burde tenke på hva de selv får å «bære på» i fremtiden)

Saken fremstår om mulig enda verre om man ser hva slags politisk lederskap Lan Berg har vist til nå. Bak den smilende fasaden skjuler det seg en nesten fanatisk hensynsløshet. Hun, og bare hun vet best, basta! Innspill og innvendinger fra lokalmiljøer og beboere over hele byen har systematisk blitt overkjørt, på brutal og usympatisk måte.

Eksempler på dette har vært saker med omreguleringer av gater, rasering av hardt tiltrengte parkeringsplasser for beboere og overkjøring og ignorering av interessene til næringsrivende i byen.

Den  siste saken med felling av trær i sentrum føyer seg inn i raden av denne typen adferd.

https://www.dagbladet.no/nyheter/sterke-reaksjoner-mot-mdg-etter-dette/71559596

Det er nokså åpenbart at Lan Berg aldri kommer til å bli noen samlende leder for hele byen. Hun vil bli en ensporet leder som kun er opptatt av sine egne, en som er der for sitt eget lille ekkokammer av «brølende» ungdommer i alle aldre.

Alle de andre kan bare ha det så bra.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Les også