Oslos byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB.

Lan Berg (MDG) har overlevd den ene skandalen etter den andre som byråd i Oslo. Men nå risikerer hun å bli kastet, noe som kan få følger også for karrieren i rikspolitikken.

Lan Berg har mildt sagt vært omstridt i rollen som byråd for samferdsel og miljø i Oslo for MDG. Men hun har klart seg gjennom skandaler og massiv kritikk knyttet til den ene saken etter den andre.

Den seneste saken, som nå truer hennes posisjon i byrådet, er at hun er ansvarlig for Oslos nye reservevannforsyning som blir hele  blir 5,2 milliarder kroner dyrere enn planlagt.

Denne overskridelsen har skapt sterke reaksjoner både i opposisjonen og i opinionen.

Mange synes at det nå får være nok med det som kan oppleves som inkompetanse og uansvarlighet fra en person i en så viktig posisjon. Inntrykket blir ikke bedre av at Lan Berg i det lengste forsøker å bagatellisere og vri seg unna det meste.

Nå er det fremmet mistillitsforslag i Oslo bystyre, som selv det rødgrønne byrådets støtteparti Rødt sterkt vurderer å bli med på. Rødt har en tradisjon å ta vare på, som «folkets stemme mot maktmisbruk og politisk arroganse».

Document omtalte Rødts posisjon:

Klassekampen erfarer imidlertid at da saken ble diskutert på et møte i Rødts bystyregruppe torsdag, var det et klart flertall for å kaste Berg. Til stede var både møtende representanter og deres varaer.

MDG har forsøkt seg med en politisk redningsaksjon i siste sekund, ved å hevde at det ikke kan stilles mistillit kun mot Lan Berg. Det må rettes mot hele byrådet. VG forteller:

–Vi oppfatter mistillit mot Lan som mistillit mot byrådet, som jo også er den vanlige måten å håndtere denne type mistillit på.

Det skriver Miljøpartiet de Grønnes gruppeleder Sirin Stav i en SMS til VG. Hun vil ikke stille til muntlig intervju om saken eller svare på oppfølgingsspørsmål.

Dessverre for MDG avvises ifølge VG dette påfunnet raskt av byrådspartner Arbeiderpartiet:

– Kun byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kan stille kabinettsspørsmål på vegne av hele byrådet, svarer Oslo Ap-leder Frode Jacobsen, og fjerner nokså kontant denne redningsplanken MDG la ut.

Mange utenfor MDG håper nå at tiden er omme for Lan Berg som byråd. Om det viser seg at hun nå må avgå, er spørsmålet hvordan det vil påvirke hennes videre politiske karriere.

Til høstens valg står hun som førstekandidat for MDG i Oslo, hvilket regnes som sikker plass. Trolig er det nok blindt lojale MDG-velgerne i hovedstaden som gjør sin jobb som stemmekveg for henne, uavhengig av skandaler og økonomisk uansvarlighet.

Men for den blivende rikspolitiker Berg vil det nok det å sparkes på grunn av graverende forhold og personlig mistillit, være en tung bør å dra med seg videre. Det kan sette en stopper for muligheter og posisjoner hun ellers ville være aktuell for.

Nå skal det imidlertid huskes at avgang på grunn av kritikkverdige forhold, ikke automatisk får de helt store konsekvenser i norsk politikk.

Enkelte har klart å late som om slikt aldri har skjedd, og fortsetter ufortrødent som både partileder og sentral aktør i rikspolitikken. Vi tenker på SV-leder Audun Lysbakken, som i 2012 måtte gå av som statsråd etter det som er blitt betegnet som korrupsjonslignende forhold.

Kan Lan Berg klare et tilsvarende kunststykke?

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.