Sammen mot politisk nederlag? Byrådsleder Raymond Johansen og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Flere kilder, blant annet Dagbladet, melder nå at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stiller seg bak sin byråd Lan Berg (MDG). Dermed må hele byrådet felles dersom opposisjonen i Oslo erklærer mistillit til Berg.

Dagbladet skriver tirsdag ettermiddag at Raymond Johansen og Arbeiderpartiets bystyregruppe i Oslo ikke aksepterer mistillit mot samferdsels- og miljøbyråd Lan Berg, og at byrådet vil stille kabinettspørsmål i saken. De vil på denne måten gjøre det vanskelig for opposisjonen å bli kvitt den stadig mer omstridte MDG-byråd Berg.

Dagbladet får bekreftet at dersom det skulle bli mistillitsforslag mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG), som flertallet i bystyret i dag har varslet, vil Raymond Johansen (Ap) stille kabinettspørsmål.

Johansen stiller seg dermed helt bak sin nå utskjelte miljøbyråd.

Dagbladet fortsetter:

Byrådets støtteparti Rødt kunngjorde i dag at de ikke har tillit til Berg. Dermed har flertallet av bystyret ikke tillit til henne etter budsjettsprekken på fem milliarder kroner.

For Rødts vedkommende er det særlig brudd på informasjonsplikten som skader tilliten til Berg.

Dette vil altså ikke Ap godta:

Etter det Dagbladet er kjent med, er det liten forståelse i Arbeiderpartiet rundt denne argumentasjonen – byrådet mener Berg har informert bystyret godt nok.

Ved et slikt kabinettspørsmål fra byrådslederen blir det vesentlig større politiske konsekvenser av et mistillitsforslag mot Lan Berg enn først antatt. Nå er det ikke bare Berg som går av; hele det rødgrønne byrådet vil pakke sammen.

Dette er naturlig nok tyngre å svelge for Rødt, et parti som ellers har opptrådt som støtteparti nettopp for byrådet. Men så langt har Rødt vist seg urokkelige i sitt syn på denne affæren, og det er langt fra sikkert at de vil la seg skremme av en slik «opptrapping».

Med et kabinettspørsmål kleber samtidig Raymond Johansen sin egen politiske karriere til den betente stemningen omkring Lan Berg, hvilket kan fremstå som en risikosport for en ambisiøs politiker.

Mange vil mene at den type uansvarlighet og manglende kompetanse Lan Berg nå forbindes med i vide kretser, neppe er egenskaper Raymond Johansen vil tjene på å assosieres med fremover.

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Asle Tojes bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.