Oslos nye byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG). Foto: Hanna Johre / NTB.

Etterfølgeren fra MDG synes slett ikke Lan Berg har gjort noe galt. Mange vil lure på hva som er poenget med å sette inn en ny person med de samme, uansvarlige holdninger.

Byråd for samferdsel og miljø Lan Berg (MDG) fikk sparken fordi hun hadde ansvaret for en milliardsprekk i forbindelse med Oslos nye vannforsyning. Hun hadde dessuten unnlatt å rapportere om saken slik hun burde.

For store deler av byens befolkning, og antagelig også for en rekke av bystyremedlemmene, var imidlertid dette bare dråpen som fikk det til å renne over. Lan Bergs virke i byrådet har gjennom flere år vært preget av skandaler og til dels lovbrudd, og stadig flere har stilt spørsmål både ved hennes kompetanse og andre, mer personlige kvalifikasjoner.

Den nye personen som byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har innsatt i stillingen som byråd for samferdsel og miljø, heter Sirin Stav. Hun representerer i likhet med Lan Berg det ytterliggående partiet MDG.

Sirin Stav lover ifølge Nettavisen å fortsette der hennes forgjenger slapp.

Blant annet skal hun drive videre med den typen «arbeid» som har gjort Berg til den kanskje mest omstridte og splittende byråd hovedstaden har opplevd noensinne.

Oslos nye miljøbyråd vil fortsette kampen mot biler og parkeringsplasser, forteller Nettavisen.

– Jeg er klar til å fronte den politikken som trengs slik at Oslo blir en enda grønnere og mer rettferdig hovedstad, sier Stav.

Sirin Stav uttaler dette om å overta etter Lan Berg:

– Det blir naturligvis store sko å fylle. Lan har jo virkelig banet vei, både som miljøpolitiker og som en annerledes politiker.

Mange vil mene det er ille nok at byrådsleder Raymond Johansen ikke krever en politisk «ny giv» fra personen som skal erstatte den skandalebefengte Lan Berg. Det er en bred oppfatning at byen nå kunne trengt en mer forsonende og samlende person i denne rollen.

I stedet får man altså en ny «ung kvinne som skal redde verden», ved å fjerne parkeringsplasser og lage sykkelveier.

Saken blir bare enda verre når Nettavisen forteller at Sirin Stav ikke synes Lan Berg kan klandres for noe som helst:

– Jeg og byrådspartiene var jo uenige og mente at mistillitsforslaget var grunnløst, og at Lan sørget for en kvalitetssikret sak til bystyret.

Hun erklærer at hun «vil lære av» saken, men uten å innrømme at det ble gjort noe galt.

Siden den nye MDG-byråden mener Lan Berg opptrådte plettfritt, er det liten grunn til å tro at hun vil være i stand til å unngå den type feil, overtredelser og unnlatelser som det Lan nylig ble avskjediget for.

Det fremstår derfor ganske underlig at ikke byrådsleder Raymond Johansen satte som første betingelse at en ny samferdsel-  og miljøbyråd skulle ha et helt annet syn på hvordan man skal opptre i en slik stilling. Det burde vært en selvfølge.

Avslutningsvis gir Nettavisen en liten presentasjon av den nye personen som heretter skal forvalte milliarder av felleskapets midler i rollen som byråd i Oslo. Lan-saken har vist at dette er en jobb som krever kunnskap og erfaring.

De kvalifikasjoner som tilkjennegis, er at Sirin Stav er en «Kjelsås-jente», og at hun «har brent for samferdsel og miljøfeltet i mange år».

Hovedstadens innbyggere hadde kanskje fortjent en byråd med en noe mer spesifikk og troverdig kompetanse på økonomi og samfunnsstyring enn som så.

Dette er en parodi på politikk.

Bøker vel verdt å lese i sommer: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.