Oslos byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Frp varsler et mistillitsforslag mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) etter milliardsprekken i vannforsyningssaken i Oslo. Fra høsten av er hun trolig ute av Oslo-byrådet uansett, da hun skal representere MDG på Stortinget.

NTB melder om saken, og forteller om et kommende mistillitsforslag  mot Oslos etter hvert svært så omstridte samferdsels- og miljøbyråd Lan M. Berg (MDG).

– Dersom bystyret skal utøve sin tilsynsrolle på en forsvarlig måte, må vi også få informasjon. Byråd Berg har brutt informasjonsplikten til bystyret og byråden kan dermed ikke forbli i stillingen sin lenger, sier Frps gruppeleder Camilla Wilhelmsen.

Oslos nye reservevannløsning vil koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått. Opposisjonen i Oslo har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne. Onsdag var det høring i saken.

– Jeg mener jeg har gitt bystyret informasjonen raskt og korrekt, sa Berg ifølge Aftenposten.

MDG er ikke overrasket at Frp varsler mistillit, men mener at det er «trist at mistillitsforslag misbrukes på denne måten».

– Alle som var til stede i høringen, fikk høre overbevisende redegjørelser for hvor grundig det har blitt jobbet med å sikre Oslo rent og trygt drikkevann. Kostnadsøkninga skyldes en prisøkning i markedet som man ikke kunne forutse, noe også en uavhengig kvalitetssikring bekrefter, sier MDGs gruppeleder Sirin Hellvin Stav til NTB.

– At byrådet har gitt bystyret grundig, kvalitetssikret informasjon er ikke grunnlag for mistillit, men tvert imot tillitvekkende, fortsetter hun.

Rødt kan bli avgjørende

Flere partier i Oslo rådhus har varslet at de vurderer å fremme mistillitsforslag mot ansvarlig byråd Lan Marie Berg (MDG), både på grunn av milliardsprekken i seg selv, men kanskje først og fremst fordi de mener hun burde informert bystyret om sprekken tidligere.

Bystyret visste ikke om saken før 20. mai.

Rødt har tidligere uttalt at de ikke utelukker mistillit mot Berg. Hvis en samlet opposisjon støtter mistillitsforslaget, vil Rødts stemmer bli avgjørende for Bergs fremtid som byråd.

Rødt og særlig forløperen Rød valgallianse) var tidligere kjent som en «vaktbikkje» mot politisk vanstyre og maktmisbruk. Under nåværende byråd har partiet etter manges mening minnet mer om en logrende puddel i skjørtene på blant annet MDG.  Det gjenstår å se hvordan partiet opptrer denne gangen.

Fra høsten av er Lan M. Berg uansett ute av styringen i Oslo, da hun etter planen skal inn på Stortinget for MDG i Oslo. Det skal en ganske stor oppvåkning og bevisstgjøring til i byens befolkning for å forhindre at MDG får nok stemmer til at hun havner der.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.