Oslos omstridte miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG). Foto: Terje Pedersen / NTB.

MDG-byråd Lan M. Berg er i hardt vær igjen. Nå krever opposisjonen i Oslo at hun går av, etter milliardsprekk i forbindelse med ny vannforsyning. Men Berg avviser alt, igjen.

Document omtalte i går saken om den massive kostnadssprekken knyttet til utbygging av hovedstadens vannforsyning.

En ny reservevannforsyning i Oslo blir 5,2 milliarder dyrere enn antatt. Nå vil Høyre og Venstre kalle inn ansvarlig byråd Lan Marie Berg (MDG) til høring.

– Dette er trolig den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne, sier Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg i Oslo bystyre.

Både Høyre og Venstre ønsker å kalle inn til høring for å få klarhet i saken så raskt som mulig.

– Dette må få konsekvenser, fordi det er helt ekstremt. Jeg ble sjokkert da jeg så tallene i dag, sier Rygg.

Ifølge VG ønsker nå minst ett av opposisjonspartiene at konsekvensene blir at Lan M. Berg fratrer sin stilling som samferdsels- og miljøbyråd i Oslo.

Bjørn Revil, gruppeleder i Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB), har overfor NRK varslet at partiet vil stille et mistillitsforslag mot byråden. Hvis forslaget får flertall i bystyret, blir Berg tvunget til å gå av, skriver VG.

Men også andre opposisjonspartier har fått nok av MDG-byråden. De mener hennes tid i stillingen nå bør være ute:

Overfor Dagbladet og NRK har både Oslo Høyre, Oslo Venstre og Oslo KrF bedt Berg om å vurdere egen stilling i lys av milliardsprekken, opplyser VG.

Hallstein Bjercke fra Venstre mener ifølge Avisa Oslo at man ikke kan ha tillit til at Berg kan styre et slikt prosjekt:

– Jeg har stemt for mistillitsforslag mot Berg på langt mindre grunnlag enn dette tidligere, svarer Bjercke med henvisning til fjorårets avsløring om et svært høyt antall brudd på arbeidsmiljøloven i Energigjenvinningsetaten.

Camilla Wilhelmsen fra FRP slutter seg til kritikken:

– Dette er en overskridelse som ikke ligner noen ting. Det er ekstremt. FrP blir gjerne med på et høringskrav, sier Wilhelmsen til Avisa Oslo.

Men alt av kritikk og krav om avgang preller av på Lan M. Berg, som åpenbart mener hun gjør en svært så god jobb. Heller ikke denne gangen synes hun at hun fortjener noen kritikk:

På et pressetreff fredag ettermiddag avviser Berg at hun har vurdert å gå av – og viser til at kostnadssprekken skyldes en prisøkning i markedet som hun ikke kan lastes for, skriver VG.

Lan Berg har tidligere vært sterkt kritisert for de mange lovbruddene i etater hun har hatt ansvar for. Tilsvarende lovbrudd førte til fengsling for VeiReno-sjef Johnny Enger, som også satt i bakgrunnen med et overordnet ansvar.

Det har i tillegg vært massiv kritikk mot Lan M Bergs omfattende pengebruk til formål som sykkelveier, utekontorer, utekunst, sykkelhoteller, gratis sykkelverksteder, trefelling m.m. Ikke minst har lokalmiljøer i byen protestert på hvordan hun opptrer.

Milliarder har rullet til det mange ser som useriøse og uvesentlige prosjekter, mens det mangler penger til en rekke viktige oppgaver i byen. Oslo har neppe opplevd en mer splittende og upopulær byråd i nyere tid.

Men så langt har alle krav om hennes avgang møtt veggen, i og med at MDGs byrådspartnere SV og AP ukritisk støtter henne, og partiet Rødt lydig logrer fra sidelinjen. (Partiet Rødt og forgjengeren RV kalte seg tidligere «vaktbikkje» mot arrogante politikere).

Trolig avgår Lan Berg uansett frivilling i høst, da hun er ventet å bli valgt inn på Stortinget for MDG.

Har du ennå ikke lest denne? 

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.