Før tallene kom på bordet: Tidligere byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg markerer byggingen av ny vannforsyning til Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Siste ord er ikke sagt i bråket rundt MDG-politiker Lan Berg i Oslo. Hun måtte gå av som byråd grunnet økonomisk rot. Nå avdekkes mer av det samme, og regningen kan havne hos byens beboere.

MDGs «stjerneskudd» Lan Berg er på vei inn på Stortinget for sitt parti fra høsten. Men det hun etterlater seg etter seks år som byråd i Oslo, gjør at mange nå frykter hva hun kan stelle i stand på en enda større politisk arena.

Avisa AO forteller at tidligere miljø- og samferdselsbyråd Lan Bergs «politiske arv» til byens beboere, kan bli en milliardregning som fører til at hver eneste husstand må betale vesentlig høyere vanngebyrer:

De nye vannforsyningsprosjektene i Oslo kan føre til at vann- og avløpsgebyret per husstand øker til over 6.000 kroner i året. Beregninger NRK har gjort, viser at gebyret kan øke fra 3.897 kroner til over 6.000 kroner, skriver AO.no.

Det innebærer at hver husstand må dekke Berg-overskridelsen med en gebyrøkning på ca. 50 prosent, eller omtrent kr 2000. Mange Oslo-folk vil tenke at det er penger de kunne brukt til andre formål enn å betale for rotet etter en byråd som ikke visste hva hun drev med.

Oslo-politikere fra andre partier er opprørt over det som kommer frem i kjølvannet av Lan Bergs tid som ansvarlig for dette feltet:

– Jeg tenker at dette er en helt uakseptabel økning i vanngebyret, sier leder av Oslo Frps bystyregruppe, Camilla Wilhelmsen, til Nettavisen.

Bakgrunnen for en slik økning er milliardsprekken for byggingen av Oslos nye reservevannforsyning. Saken førte sist juni til at hele det rødgrønne byrådet gikk av, etter at det ble flertall for et mistillitsforslag mot miljø- og samferdselsbyråd Lan Berg (MDG).

FrP-politiker Camilla Wilhelmsen hevder vanlige folk nå må ta regningen for Lan Bergs manglende styringsevne:

– Oslos skattebetalere må nå betale for de milliardoverskridelsene som Arbeiderpartiet, SV og MDG-byrådet har påført dem for svak og dårlig styring av byens største prosjekt noensinne, mener Wilhelmsen.

Avisa AO beskriver saken videre:

Prosjektet som skal føre vannet videre under byen i flere nye vannforsyningstunneler, er nå anslått å koste 9,2 milliarder kroner, som er 7 milliarder kroner mer enn det som tidligere er kjent.

Også Høyres gruppeleder i Oslo, Anne Haabeth Rygg, er oppgitt over de rødgrønnes håndtering av dette:

–  Jeg tror ikke vi har sett det siste tallet i saken. Jeg opplever at det er legendarisk dårlig økonomistyring av prosjektet fra det rødgrønne byrådet, så jeg er urolig for at regningen kan bli enda høyere, sier Rygg.

Hun viser til at også andre kommunale gebyrer og avgifter har økt den siste tiden, som renovasjonsavgiften, beboerparkering og eiendomsskatt.

– Det virker som at byrådet har et arbeid på gang for å få Oslo til å bli den dyreste kommunen å bo i, legger hun syrlig til.

Sirin Stav (MDG) overtok jobben som ansvarlig byråd for dette feltet, da Lan Berg fikk sparken. Hun innrømmer ingen feil fra byrådets side, og har intet å beklage:

– Jeg skulle også ønske at det var billigere å sikre Oslofolk trygg vannforsyning. Men i over 50 år har folk i Oslo blitt påført stor risiko fordi ingen har villet ta tak i dette prosjektet, sier Stav til Nettavisen.

Stav lover at vanngebyret ikke skal bli «høyere enn nødvendig».

Husk å støtte Document, alle bidrag settes stor pris på: 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.