Byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG), sier at hun ikke har noe valg. Oslos gigantiske vannforsyningsprosjekt må fullføres, selv om prislappen blir skyhøy.

Prislappen er satt til 9,15 milliarder kroner. Det kommer i tillegg til de 17,7 milliarder kronene som bystyret allerede har vedtatt.

Sirin Stav har konkludert med at «nesten alle innbyggere i Oslo er avhengige av en vannkilde». En nokså åpenbar konklusjon, kan man tenke.

Men avhengigheten av Maridalsvannet fører til risiko for «langvarig bortfall av vann».

– Konsekvensen vil være kritisk for liv og helse. Konklusjonen er at det eneste tiltaket som kan redusere sårbarheten til et akseptabelt risikonivå, er å etablere en fullgod reservevannforsyning.

Allerede i 2028 skal en fullgod reservevannforsyning etableres, krever Mattilsynet. Men det blir dyrt. Nesten 27 milliarder kroner er et foreløpig anslag. Og frem til 2028, i syv år, må Oslo leve uten en reserveløsning.

Det betyr dyrere vannregning for byens befolkning i 40 år. Ekstraregningen i toppåret 2028 blir 2.608 kroner, viser de siste beregningene.

Lan Marie Berg måtte gå av som miljø- og samferdselsbyråd på grunn av overskridelsene på hennes vakt. Nå går Oslo inn i fase to, fortsatt kyndig kontrollert av en politiker fra MDG. Overskridelsene fortsetter.

De første anslagene på kostnader rundt to milliarder er nå oppjustert til ni milliarder kroner. Og dette har byrådet kjent til siden oktober i fjor.

Sirin Stav har ved flere anledninger avvist at det er snakk om noen kostnadssprekk. Hennes begrunnelse er at det første anslaget aldri er vedtatt som kostnadsramme av bystyret.

Innbyggerne i Oslo får regningen. Vannavgiften vil øke, skriver NRK.

Byrådet vurderer om det fins andre muligheter, men det arbeidet er ennå ikke ferdig.

Vil bla opp ytterligere ni milliarder for rent Oslo-vann 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.