Oslo kommune får knusende kritikk for sitt arbeide med Fornebubanen i konsulentsselskapet Dovres nå frigitte gjennomgang av prosjektet. Rapporten kommer på toppen av kostnadssprekken på fem milliarder kroner, og gir ny ammunisjon til partiene som ønsker å skrinlegge hele prosjektet.

Fornebubanen er en del av Oslopakke 3, som er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune og Viken fylkeskommune. Første april ble kostnadssprekken på fem milliarder kroner kjent, Nå har Aftenposten fått tilgang til konsulentselskapet Dovres rapport, også de delene som til og med bystyret ble nektet innsyn i.

Oslo kommune sliter med å samarbeide internt om Fornebubanen. Byrådet mangler erfaring med så store prosjekter. Det er fare for at nøkkelpersonell forsvinner.

  • Samarbeidet mellom de ulike etatene i Oslo er utfordrende.
  • Viken og byrådet i Oslo mangler erfaring med så store og komplekse prosjekter.
  • Det er manglende rapportering til miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG).
  • Det er behov for å gå opp systemet som sørger for at alt gjøres etter skjema.
  • At Fornebubanen har mange innleide konsulenter, kan skape utfordringer.
  • Prosjektet har mange nye ansatte og har en endelig sluttdato. Det er derfor fare for at nøkkelpersoner kan forsvinne mot slutten av byggingen. (Aftenposten)

Ledelse utgjør også den nest største årsaken til usikkerhetsavsetningen. I verst tenkte scenario kan det koste prosjektet over 2 milliarder ekstra.

Direktør i Fornebubanen, Irene S. Måsøval, uttaler seg også til Aftenposten om konsulentselskapets rapport:

– Vi oppfatter dette som konstruktive innspill. Vi har ingen grunn til å være uenige i deres vurdering.

Rapporten vil nok gjøre det enda vanskeligere for Oslo-politikerne å finne flertall for finansiering av prosjektet, selv om MDGs byråd Sirin Hellvin Stav og Klimaetaten ønsker å øke bompengene i Oslo dramatisk.

Hemmelige dokumenter: Frykt for svak styring en av de viktigste årsakene til Fornebu-sprekken 

Les også:

MDG: Opptil 340 kroner for å besøke Oslo med bil

Det ble for vanvittig: Flere partier åpner for å vrake Fornebubanen etter milliardsprekk

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.