Oslos miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) under anleggsstart av den nye Fornebubanen. Foto: Terje Pedersen / NTB

Mdg og Lan Marie Bergs «Bilfritt byliv»-prosjekt koster. Å hogge 12 trær og sette opp nye resulterte i en regning på over 3,8 millioner kroner.

Det er felling av trærne i Olav Vs gate, langs Saga Kino, og planting av nye trær på samme sted som har gitt den svimlende høye regningen. Kostnaden per tre er estimert til 317.000 kroner, skriver Nettavisen.

Fellingen av de gamle, ærverdige lindetrærne var en del av byrådets storsatsing «Bilfritt Byliv», hvor Olav Vs gate ble omgjort til gågate. Prosjektet møtte motstand fra Oslo-borgere fra starten, men prosjektet ble likevel presset gjennom.

I ett brev fra miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg til bystyret forklares kostnadene knyttet til felling av gamle og etablering av nye trær. De nye trærne må ha vekstbedd med integrert vanningsanlegg og over 300 kubikkmeter med gjord ble brukt. Valg av type trær spiller også inn, de nye trærne er kostbare.

– Det ble gjort en gjennomgang i forkant av anskaffelsen av trær hvilke arter som kunne passe miljøet. Valg av rødlønn ble gjort basert på kriterier som frukter, blomstring, farger, kroneform og stamme. Det var ønskelig med høystammede trær med smal kroneform som slipper gjennom sollys, skriver Berg i brevet.

«Byrådet har lansert ønske om å plante totalt 100.000 trær i Oslo innen 2030. Det er lite trolig at de fleste plantingsprosjekter vil ha samme kostnadsramme som Olav Vs gate, men dersom så var tilfelle, ville regningen blitt på 31,7 milliarder kroner», skriver Nettavisen.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.