Fra arbeidet med ny vannforsyning Oslo, her under jorden på Huseby. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nok en gang må Oslo kommune oppjustere kostnadene på den nye vannforsyningen. Prosjektet går mot en enorm kostnadssprekk.

Den nye vannforsyning i hovedstaden står igjen i fokus. Dette er hovedstadens største enkeltinvestering noensinne, men ser også ut til å bli en av de større politiske skandalene.

For her virker det som om myndighetene helt har mistet kontroll og styring over økonomien.

NTB melder om saken.

Vann- og avløpsetatens ferske beregning viser at det nye underjordiske renseanlegget på Huseby blir betydelig dyrere enn etaten først trodde, skriver Aftenposten.

Anlegget er del av et stort prosjekt som skal sikre Oslo en reserveløsning for drikkevann. Dette er noe de fleste har sett på som både nødvendig og positivt.

Men den massive kostandssprekken som nå avdekkes, mottas med bekymring.

Akkurat hvor mye dyrere dette prosjektet blir, er det ennå for tidlig å si.

Byråd for miljø og samferdsel, Marit Vea (V), understreker at det gjenstår en «god del arbeid» denne våren før endelige beløp er klare. Hun sier at prosjektet er i rute for å kunne settes i drift innen 2028.

Hun og det borgerlige byrådet «arvet» denne saken etter sine rødgrønne forgjengere i Oslo-byrådet, og har nå et visst strev med å få det hele landet.

Dette har vært samferdselsbyrådens område, og dermed hadde MDG ansvaret i mange år. Nå har Venstre overtatt..

Prosjektet har allerede hatt flere kostnadssprekker.

De første anslagene for hva dette skulle koste, var på 12,5 milliarder kroner. Det var mye penger det også.

Men så har det bare gått mer og mer over styr.

Document har omtalt prosessen i flere omganger, blant annet i 2021. Se artikkel under.

Da var det MDG og Lan Marie Berg som satt med ansvaret:

Bakgrunnen for saken er Oslos nye reservevannløsning. Den anslås å koste 17,7 milliarder kroner, noe som er 5,2 milliarder mer enn tidligere anslått. Opposisjonen i Oslo har omtalt dette som den største budsjettsprekken i noen norsk kommune noensinne.

Lan Marie Berg har fått massiv kritikk for å ha ventet for lenge med å informere bystyret om milliardsprekken, skrev Document da.

Siden har milliardene fortsatt å rulle på.

Etter de seneste beregningene ligger prosjektet nå an til å koste et sted mellom 26,7 og 30,3 milliarder kroner, skriver Aftenposten. Det er godt over det dobbelte av opprinnelig anslag, og det er neppe noe dårlig tips at det vil lande på ca. tre ganger startsummen.

De ansvarlige politikerne, med det tidligere rødgrønne byrådet i spissen, etterlater ikke et inntrykk av ansvarlighet og kompetanse.

Les også: 

Rødt sørger for flertall for mistillit mot MDGs Lan Marie Berg

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.