Lan Marie Berg (MDG). Foto: Gorm Kallestad / NTB

MDG-profil Lan Berg er ute av Oslo-byrådet, men inne på Stortinget. Men også der ser det ut til at hun ønsker å være i fokus og trekke i trådene. Nå lanserer hun en helt ny struktur for norsk politikk.

Tidligere i år ble Lan Berg kastet som byråd for samferdsel og miljø i Oslo. Deretter kom hun inn på Stortinget for MDG. På Stortinget vil Berg være en del av MDGs mini-gruppe på tre representanter. Det var alt man klarte å få i valget der partiet til egen og visse andres store skuffelse endte opp under sperregrensen.

Men Lan Berg er vant til å være i rampelyset, og har åpenbart ikke tenkt å befinne seg i kulissene på Stortinget. Hun er allerede ute med noe som kan oppfattes som et forsøk på å «ta regi» over strukturene i rikspolitikken.

Berg foreslår at det dannes en egen «grønn blokk» på Stortinget, der MDG og hun selv naturligvis vil ha en viktig rolle. Denne blokken skal så gjennom ulike former for utpressing de facto styre rikspolitikken etter MDGs «grønne» oppskrift.

Avisa Oslo (Ao.no) har omtalt påfunnet, og beretter nærmere om Bergs plan for en «grønn blokk»:

– En AP/SP-regjering betyr at alle miljøengasjerte partier på Stortinget bør danne en grønn blokk for felles miljøkrav. Jonas og Trygve kan ikke få flertall for noe budsjett som ikke møter klima- og naturkrisen, skriver Oslo-politikeren Berg på Twitter.

Den «grønne blokken» Berg foreslår, som består av MDG, SV, Rødt, Venstre og KrF, fikk til sammen 35 mandater etter årets stortingsvalg. Ifølge Ao.no etterlyser hun nå støtte fra flere partiledere:

– Er dere enige, Audun Lysbakken, Bjørnar Moxnes, Olaug Bollestad, Guri Melby?

Avisa Oslo har bedt Berg utdype kommentaren, hittil uten å få svar.

Bergs MDG-kollega og påtroppende stortingspolitiker fra Oslo, Rasmus Hansson synes åpenbart dette er en god ide. Han kommenterer ifølge AO.no saken slik i en e-post:

– Framtidas norske næringsliv og arbeidsplasser er avhengige av at den nye regjeringen tar lange skritt i grønn retning. Barn og natur er avhengige av at en ny regjering virkelig tør å sette miljøet først. Sammen med MDG kan SV, V, KrF og R faktisk få dette til å skje.

Men Lan Bergs visjon later til å bli et temmelig kraftløst slag i luften. Den hjertelige tilslutning hun er vant til å få for sine utspill i Oslo-politikken, uteblir fra stortingskollegene:

Avisa Oslo ringt Rødt-leder Bjørnar Moxnes, KrFs fungerende leder Olaug Bollestad, Venstre-leder Guri Melby og SVs leder Audun Lysbakken angående utspillet fra Berg, hittil uten å få svar.

Venstres klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn har imidlertid respondert, og han er ifølge AO.no  blankt avvisende:

– Det er en meningsløs tankegang. Spørsmålet er ikke om det er en sånn blokk eller en sånn blokk. Spørsmålet er om du vil kaste regjeringa som sitter eller ikke, svarer Rotevatn da Avisa Oslo tar kontakt.

«Meningsløs tankegang», er altså reaksjonen fra andre partiledere. Det ser foreløpig ikke ut til at Lan Berg og hennes ideer er i ferd med å ta Stortinget med storm.

Les også:

MDG er valgets store taper: Opp som en løve, ned som en slapp vaskeklut

 

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.