Byrådsleder Raymond Johansen (Ap)  i Oslo vil nå distansere seg fra de mange kontroversielle utspillene fra sin byrådspartner MDG. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB scanpix

Hva står egentlig byrådsleder Raymond Johansen i Oslo for? Hans ståsted kan synes uklart. I det siste har han plutselig prøvd å skape litt mer avstand til sin allierte MDG. Politiske motstandere mener det er et billig triks man ikke bør tro på.

MDG har markert seg med en til dels temmelig ekstrem politikk i Oslo, der partiet er med i byrådet. Blant annet har de kommet med utspill av typen «kjøttskam», krig mot bilen, grenseløs «kjærlighet» til bomringer, manisk dyrking av sykling og mye mer.

Dette er påfunn Ap-velgere både i Oslo og i landet for øvrig reagerer på. Stemmer man på Arbeiderpartiet, opplever man altså å få MDGs fanatisme tredd nedover ørene sine. Spørsmålet er om de vil stemme for noe slikt neste gang.

Mye av den MDG-politikken Arbeiderpartiet i praksis er en del av, lukter faktisk av totalitære tendenser.

I tradisjonelle Arbeiderparti-områder som blant annet Groruddalen er mange avhengige av bil i hverdagen. Her faller MDGs hatske holdninger mot nettopp bilen i svært dårlig jord.

Dette har Arbeiderpartiets byrådsleder Raymond Johansen (omsider) fått med seg. Han ser at oppslutningen om hans eget parti er i fare på grunn av den nære alliansen med det rabiate MDG.

Til nå har Johansen vært påfallende usynlig som leder av byrådet i Oslo. Det er i stor grad MDG og atter MDG det har handlet om.

Mange har antagelig lurt på hva Raymond Johansen faktisk gjør i Oslo Rådhus. Noe som minner om Ap-politikk har det i hvert fall vært vanskelig å få øye på i flommen av merkelige MDG-påfunn som har strømmet ut fra byrådet.

Dette er ingen holdbar strategi for en Raymond Johansen som trolig ønsker seg en fortsatt karriere i politikken. Derfor har han nå kommet med et slags forsøk på å relansere seg selv og fremstå som noe mer enn en tafatt gallionsfigur på bakrommet.

I Aftenposten leverte Johansen nylig et overraskende utspill der han mener at MDG går for langt.

«Miljøpartiet De Grønne har rett i at klima er den viktigste saken i vår tid. Men skal vi lykkes med å forene folk bak løsninger som virker, må man ikke bruke rare symbolsaker og en retorikk som skyver velgere vekk fra oss», sier byrådslederen til Aftenposten.

Han går konkret ut mot MDGs retorikk knyttet til kjøttforbruk, bomringer osv. Dette ønsker han ikke lenger å identifiseres med.

Hans utspill får imidlertid andre politikere til å reagere. I et innlegg i Vårt Oslo tar Cecilie Lyngby i partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) et oppgjør med Raymond Johansen som byrådsleder.

Hun tror ikke det minste på Johansens kritikk av MDG.

«Ikke la deg lure av Raymond», advarer hun.

Ifølge Lyngby har tiden med rødgrønt byråd i Oslo vært preget av kaos, og hun nevner alt rotet innen skole, bolig og helse/omsorg. Hun fremstiller et byråd som rett og lett har mislykkes.

«Verst er det likevel innen miljø og samferdsel. Der har MDG fått frie tøyler til å gjennomføre sin ekstreme politikk uten hensyn til konsekvenser i det hele tatt, hverken økonomisk eller for folks hverdag.

Det hele er et grenseløst rot med stengte gater, medfølgende trafikkaos, frekke beslutningsprosesser og et generelt høyt konfliktnivå.»

Raymond Jonansen prøver med andre ord å være «smart». Men Lyngby er bare oppgitt over at Johansen nå brått vil iscenesette seg selv som «motstander» av politikken til sitt eget byråd:

«Men nå setter Raymond tilsynelatende foten ned. Ikke for MDGs politikk, men for partiets retorikk. Som om dette grenseløse rotet bare skulle være et spørsmål om ord.

Når ledende politikere blir mer opptatt av retorikk enn politikkens innhold, spisser jeg ørene. For slikt er et sikkert tegn på at det er politikkens innhold som er det virkelige problemet», sier Lyngby til Vårt Oslo.

Hun mener det er viktig å ha klart for seg hvem som har ansvaret for det som skjer under det rødgrønne byrådet i Oslo:

«Denne politikken står Raymond Johansen bak i tykt og tynt. Den er gjennomført av byrådet han leder», poengterer hun.

Lyngby avslutter med å love fortsatt kamp mot både Raymond Johansen og hans allierte i MDG, og hun erklærer samtidig sitt kandidatur til Stortinget:

«Vi skal gi Raymond Johansen og politikken han står for kraftig motstand. Derfor ønsker jeg å stille som kandidat for Oslo ved stortingsvalget i 2021».

Kjøp T-skjorten her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.