Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

MDG reagerer på at Sp-leder Vedum ikke vil følge de nye rådene om å spise mindre kjøtt. De mener Vedum opptrer bakstreversk. Vedum selv fnyser av kritikken.

Ifølge Dagsavisen er det dårlig stemning mellom MDG og finansminister og Sp-leder Trygve Salgsvold Vedum.

Uenigheten dreier seg om de nye kostholdsrådene fra Folkehelseinstituttet, der befolkningen blant annet oppfordres til å spise mindre kjøtt.

Men for Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum er det liten entusiasme for råd som rammer en så sentral del av landbruket som norsk kjøttproduksjon.

Derfor har Vedum erklært han han personlig ikke kommer til å følge denne typen kostholdsråd.

Det får ifølge Dagsavisen MDGs Une Bastholm til å tenne på alle pluggene. Hun ber Vedum slutte med å fremme kjøttforbruk og heller fremme vegetarisk mat.

– Dette er forskningsbaserte kostholdsråd som regjeringen ikke kan overse, sier stortingsrepresentant for MDG, Une Bastholm.

Tirsdag kom det nye, offisielle kostholdsråd. Her anbefales nordmenn å maksimalt spise 350 gram rødt kjøtt i uken, unngå prosesserte kjøttprodukter som pølser og hamburgere, og i stedet fylle på med fisk, frukt, grønnsaker, belgfrukter og grove kornprodukter.

De rådene gjorde finansminister Trygve Slagsvold Vedum det raskt klart at han ikke hadde noen planer om å følge. Han ville heller ikke anbefale nordmenn flest å følge rådene.

– Jeg kommer nok til å ha et større kjøttinntak enn de rådene. Så får folk velge sjøl hva de vil spise, sa han til Dagsavisen på Senterpartiets sommerpressekonferanse tirsdag.

Det utspillet får altså MDG til å reagere kraftig.

– Vi trenger ikke bestemme hva hver enkelt spiser, men det er en politisk oppgave å gjøre de bærekraftige valgene enklere. Norsk politikk i dag er å fremme et høyt kjøttforbruk, og det gjør det vanskeligere og dyrere for folk å velge sunt og miljøvennlig, sier Bastholm, og legger til:

– De nye kostholdsrådene viser hvor fullstendig bakstreversk og lite bærekraftig det er.

Hun refser regjeringen for å ikke ha kommet med ett eneste tiltak for å fremme et mer bærekraftig kosthold.

– Det er fullstendig uansvarlig, når vi vet hvor viktig matvanene våre samlet er for folkehelsa, klima, miljø og matsikkerhet, sier hun.

Men Vedum har et helt annet syn på denne typen formaninger fra politikere som MDGs Une Bastholm. På pressekonferansen tirsdag understreket Vedum at han mente at folk burde spise variert, og generelt foreta sine egne valg:

– Vettet er jevnt fordel i Norge. Det er kjempefint hvis folk er vegetarianere hvis de har lyst til det. Jeg er glad i kjøtt, jeg er glad i laks, og så får folk velge hva de vil spise sjøl. Vi trenger i hvert fall ikke noen moralsk pekefinger, sa han.

Les også: 

Forskning: Kjøtt bedrer helsen og bremser aldrings­prosessen

Sommerens beste lesning! Bestill fra Document: 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.