Lan Marie Berg under valgvaken til Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo den 9. september 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Deltagere på Paretos olje- og offshorekonferanse i Oslo, en av de viktigste, årlige møteplassene for eiere, selskaper og leverandører innen olje og oljeservice, latterliggjør Lan Marie Bergs oppgjør med «oljelobbyen», skriver Dagens Næringsliv.
MDG gjorde et godt kommunevalg, og fra scenen på valgvaken sa byråden for miljø og samferdsel i Oslo:
– Det er spesielt to grupper som skjelver litt ekstra i buksene i kveld. Den første er oljelobbyen, som innser at tiden da det var greit å tjene penger på å ødelegge fremtiden vår snart er forbi. Og den andre er utdaterte politikere som i årevis har feiget ut. De har sovet i timen i 30 år.
Hun la også til:
– Til alle politikere og eksperter som i tiår etter tiår har sagt at radikal miljøpolitikk er en tapersak og det eneste som gjelder er å bygge nye motorveier og gi oljeindustrien alt det den peker på: Dere tok feil.
Bergs uttalelse falt ikke i god jord blant konferansedeltagerne.
– Det var det dummeste hun sa, faktisk. Hun har ødelagt regjeringsplattformen i 2021, sier investor Brynjulf Skaugen.
– Du la merke til at Senterparti-politikere på tirsdag sa at det er helt uaktuelt, så det er jo veldig greit. Så da blir det et borgerlig alternativ i 2021. Ellers blir det Senterpartiet, Arbeiderpartiet og mellompartiene som et sentrumsalternativ. Jeg ville aldri sagt det selv, det er det dummeste hun har gjort, de to utsagnene der, legger han til.
Skaugen mener hun og MDG ikke har noe på på Stortinget å gjøre.
Toppsjefen i det statlige Garantiinstituttet for eksportkreditt (Giek), Wenche Nistad, ble også overrasket over Bergs uttalelse.
– Jeg hørte hun sa det. Jeg håper hun lærer litt mer om at det er forskjell på oljeprodusentene i verden. Man må ikke isolere Norge, man må se på Norge som en del av verden når det gjelder olje. Det viktigste er at vi tar bort det verste, som er kull, og det nest verste er der man produserer olje der man forurenser og forårsaker flere utslipp, sier Nistad.
– Jeg håper hun utvider horisonten litt og at hun blir mer ansvarlig nå som partiet får makt, legger hun til.
Det vil ha enorme konsekvenser for sysselsatte i Norge hvis norsk oljeindustri skal legges ned i tråd med MDGs partiprogram. En slik plan vil igjen påvirke statens inntekter og dens evne til å finansiere offentlige utgifter.
Investor og forvalter Morten Astrup mener Bergs holdninger kan påvirke bransjen og verdien av feltene på norsk sokkel.
– Det man ser er at store amerikanske oljeselskaper selger seg ut av norsk sokkel og man skal ikke utelukke at det skjer på grunn av at den politiske risikoen øker og at man heller velger å produsere olje og satse andre steder hvor det er mindre krav og det er ikke bra for det totale miljøregnskapet, sier Astrup.
Byråd Berg mener at kritikken fra finans- og oljetoppene bare bekrefter hennes poeng:
– Disse uttalelsene bekrefter jo bare mitt poeng om at oljelobbyen ikke følger med i tiden. Oslo skal bli utslippsfritt innen 2030, og Europakommisjonens nye leder sier at EU skal slutte med fossil energi frem mot 2050. Men her i Norge investerer vi fortsatt titalls av milliarder kroner av våre felles penger i olje og gass hvert eneste år. Sånn kan vi ikke holde på lenger.
Byråden viser til at MDG mener det er smartere å legge en plan og forberede seg godt på denne endringen som hun mener vil komme før eller siden uansett.
Tusenkronersspørsmålet er fortsatt: Hva mener MDG at ca. en kvart million sysselsatte som jobber i eller i tilknytning til olje- og gassektoren skal gjøre, den dagen oljebrønnene stenges? Bergs svar i en utspørring av NRKs Anders Magnus fra valgkampen i 2015, kan gi noen og enhver grunn til å miste nattesøvnen:
Lesing av MDGs partiprogram anno 2019 gir heller ikke noe godt svar på hva de ca. 250.000 potensielt arbeidsledige skal gjøre om 12-15 år:
Norge har gjennom mange år tjent store penger på å selge olje og gass. Dette er aktivitet som ødelegger livsgrunnlaget vårt og som De Grønne vil fase ut på en ansvarlig måte over en 15-årsperiode. Vi vil flytte dagens omfattende fordeler fra petroleumsindustrien til nye grønne næringer, og legge til rette for skaperglede, gründervirksomhet, innovasjon og teknologiutvikling. Samtidig vil vi bruke det enorme handlingsrommet som oljeinntektene har gitt til å investere i en miljøvennlig fremtid. Statens pensjonsfond utland må gjøres til en motor for det grønne skiftet internasjonalt.
For å lykkes med et grunnleggende grønt skifte er vi avhengig av at innbyggerne og næringslivet er med. De Grønne vil bruke skatter og avgifter til å premiere miljøriktige valg, samtidig som vi vil bruke skattesystemet til å omfordele og redusere økonomisk ulikhet. For å unngå at miljøavgifter slår ut på en sosialt urettferdig måte, vil vi prøve ut en ordning med klimabelønning hvor inntekter fra enkelte avgifter deles ut igjen til innbyggerne.
Dette skal gjennomføres innenfor rammene av handlingsregelen på 3 % av Statens pensjonsfond utland («oljefondet»). Det er bare en liten hake ved det hele: Oljefondet er allerede brukt opp…
Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:
Eller du kan velge et enkeltbeløp:
Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981
Vårt Vipps nummer er 13629
For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.
Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!