Lan Marie Berg (MDG), byråd for miljø og samferdsel i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Fem år med rødgrønt byråd, og korona-epidemi på toppen, gir «full krise» for handelen i Oslo sentrum. Floraen av butikker er i ferd med å dø ut, dermed blir Oslo sentrum mer og mer tomt og livløst.

I 2015 overtok de rødgrønne makten i Oslo, med Ap, SV og MDG ved roret. Ikke minst har MDG satt sitt preg på byen, ved å stenge gater, fjerne parkeringsplasser, lage svært kostbare sykkelfelter som få benytter og bruke store summer på utemøbler, utekontorer og ulike installasjoner.

Ifølge byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie berg (MDG), skulle dette skape noe hun og hennes partifeller kaller «byliv».

Så langt har «bylivet» først og fremst artet seg som et stadig mer dødt og tomt sentrum, der næringslivet sliter og butikker legges ned.

Nå har korona-epidemien kommet på toppen av det hele, og forverret situasjon betydelig. Næringslivet i Oslo sentrum fortviler.

«– Det er egentlig bare ett ord som er dekkende for sentrumshandelen, og det er krise, sier leder av Oslo Handelsstands Forening (OHF), Bjørn Næss Næss, til Nettavisen.

Han baserer seg på tall for handelen fra Statistisk sentralbyrå. Generelt ser det ikke så verst ut for handelen rundt.

«Men Oslo separat er en katastrofe», sier Næss.

Spesielt skal tilstandene være ille for forretninger innen klær og sko:

«For mange butikker nærmer det seg kroken på døren», advarer Næss.

Selv om landet er rammet av korona-epidemien, slutter ikke folk å handle. Tvert imot har en del bransjer opplevd en god periode så langt i 2020. Men trafikkforholdene og den reduserte tilgjengeligheten i Oslo sentrum har generelt kanalisert handelen over til kjøpesentre utenfor byen.

«Kundene prioriterer å handle i butikker og kjøpesentre med parkering for å unngå kollektivtransporten», sier Næss til Nettavisen.

Nettopp en levende flora av butikker er avgjørende for det «bylivet» byråd Lan Berg fra MDG er så opptatt av.

Ganske få drar til sentrum av en by for å trave rundt uten mål og mening. Man har gjerne konkrete ærend knyttet til ulike forretninger og utsalgssteder. Denne viktige næringsvirksomheten er nå i ferd med å havne på felgen.

Men i en vanskelig situasjon, preget av korona-epidemi, velger slett ikke MDG-byråd Berg å gi næringslivet i Oslo sentrum den håndsrekningen man så sårt kunne trengt fra byens myndigheter. Tvert imot. «Krigen» mot handelsstanden bare intensiveres.

For nå skal arbeidet med å gjøre byen «grønn» (det vil si stengt) faktisk trappes opp ytterligere. Sentrum vil bli enda mindre tilgjengelig for tilreisende med bil – det være seg handlende, næringsdrivende, vareleveranser, håndverkere og andre.

«Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) og det rødgrønne byrådet setter nå i gang arbeidet som skal gjøre deler av Oslo til forbudt sone for fossilbiler. — Det vil også gi mindre støy og legge til rette for mer byliv, uttalte Berg til Vårt Oslo tidligere i høst (betalingsmur).

For leder av Oslo Handelsstands Forening (OHF), Bjørn Næss Næss, er utviklingen alt annet enn gledelig. Han ser ikke for seg noe blomstrende «byliv» med det første.

– Alt som trekker publikum til sentrum, forsvinner, og de som jobber i byen, blir borte, sukker en oppgitt OHF-leder.

Neste høst stiller Lan Marie Berg på MDGs liste ved stortingsvalget.

 

Her er årets beste julegave, bestill den i dag: 

Lær alt om klimasaken. Kjøp boken her!

Vi trenger ditt bidrag: 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.