Direktør i Virke Handel Harald Jachwitz Andersen. Foto: Berit Roald / NTB

Det er sterke reaksjoner blant næringsdrivende etter at Oslo heller ikke i dag tillot åpning av butikker og restauranter.

Tre måneder etter at Oslo stengte butikkene må Oslo-folk – og handelsnæringen – fortsatt smøre seg med tålmodighet. Det ble klart etter byrådets pressekonferanse tirsdag.

– Jeg er fryktelig skuffet, sier direktør i Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen, til E24.

– Butkknedstengingen har ikke hengt på greip så langt under pandemien, og henger enda mindre på greip nå, etter at smittetrykket har gått ned, folk er ute og nabokommuner åpner opp, sier Virke-toppen.

– Brukes som erstatning for portforbud

Andersen sier det mangler dokumentasjon på at smitte skjer i butikker. Han mener at butikkstenging blir brukt som en delvis erstatning for portforbud, hvor man tar en annen vei til det samme målet – å holde folk innendørs.

– Butikker har blitt stengt for at vi ikke skal krype ut av hulene våre. Men nå er det vår, Oslo-folk er allerede ute, og mange har et voldsomt handlebehov etter over tre måneder med stengte butikker, sier Virke-toppen.

Å holde butikkene stengt i en situasjon hvor smittetrykket faller kraftig og butikksmitte ikke er dokumentert, fører til en ekstremt høy mobilitet på tvers av kommunegrensene. Da kjører oslofolk til Bærum eller Nordre Follo, advarer Andresen.

Virke-direktøren peker på myndighetenes fokus på å begrense mobilitet – som blant annet medvirket til at regjeringen valgte å gjenåpne Vinmonopolet i nedstengte kommuner i januar. Nå omkranses Oslo av steder som frister med åpne butikker, påpeker Andersen.

– Dypt skuffet

Butikker og serveringsstedene er klare for å åpne igjen, mener også Oslo Handelsstands Forening, som hadde forventet gjenåpning i dag.

– Vi forventet at byrådet skulle starte gjenåpning i dag, men er dypt skuffet over at byrådet i Oslo fortsatt holder butikker og serveringssteder stengt, sier administrerende direktør Bjørn Næss i Oslo Handelsstands Forening etter pressekonferansen tirsdag.

Gjenåpning av butikker ligger i trinn to av gjenåpningsplanen, som byrådet skal ytterligere vurdere neste uke.

– Butikker og serveringsstedene er klare for å åpne igjen og er forberedt på fortsatt strenge smitteverntiltak. Strengt, men ikke stengt, er vårt råd til Oslo byråd nå, sier Næss. (NTB)

Byråd Raymond Johansen sa under pressekonferansen at han skjønner at mange i næringslivet opplever situasjonen som blodig urettferdig.

– Vi har etter beste evne forsøkt å treffe tiltak som begrenser mobilitet, og det har vært vellykket. Vi har greid å slå ned den tredje smittebølgen, som i tillegg var det britiske muterte viruset. Det har krevd mye av folk og næringsliv i Oslo, sier Johansen.

Likevel får hverken butikker, treningssentre eller serveringssteder åpne nå.

Byrådet skal neste uke vurdere om Oslo kan gå videre til trinn to, med blant annet åpning av butikker og skjenkesteder. Men det er langt fra sikkert at det blir åpning, fastslo byrådslederen.

– Bygger opp gjeld

Nina Solli, regiondirektør i NHO Oslo og Viken, sier byrådets beslutning skuffer, ettersom mange restauranter og serveringssteder hadde forventet å kunne åpne igjen nå.

– Mange av dem går ikke lenger på reservene. De har bygget opp stor gjeld og har utsatt mange regninger, sier Solli til E24.

Hun påpeker at butikk- og restaurantnæringen i Oslo nå har holdt stengt i lang tid, og at særlig skjenkestoppen siden november har rammet serveringsbransjen knallhardt.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.