– Vi tar store steg, sa helsebyråd Robert Steen, bak byrådsleder Raymond Johansen. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Håpet om at byrådet i Oslo ville åpne opp litt, ble knust. Smittetallene har gått ned i seks uker på rad, men byrådslederen holder hovedstaden i et jerngrep.

For seks uker siden hadde Oslo 2.461 registrerte smittetilfeller. Siden har smittetallet falt kraftig.

De siste 13 dagene har Oslo hatt under 200 nye koronatilfeller per dag, og mange har uttrykt håp om gjenåpning som monner. Men Raymond Johansen hadde ikke gode nyheter å komme med på dagens pressekonferanse.

Musesteg

– Vi tar store steg, sa helsebyråd Robert Steen til NRK etter pressekonferansen.

Men faktum er at byrådet tar musesteg: Fra i dag åpnes det for utendørs arrangementer for inntil ti personer. Og det er nå lov å samles inntil ti personer i private sammenkomster.

Butikker og kjøpesentre i Oslo forblir stengt. Oslo-folket må fortsatt vente på å dra på restaurant og få servert alkohol. Begge tiltakene skal revuderes neste uke, men det er slett ikke sikkert at det blir lettelser da, understreket byrådslederen. Trinn to i gjenåpningsplanen kan meget vel bli stilt i bero.

Ølkranene i hovedstaden har vært stengt siden november, mens serveringssteder har kun hatt åpent for takeaway siden begynnelsen av mars.

– Ulogisk?

– Er det ikke ulogisk at dere åpner for flere besøkende i hjemmet, når vi vet at smitten i stor grad skjer i hjemmet? ble det spurt under spørsmålsrunden.

– Vi anbefaler ikke ti personer, vi anbefaler fem, i tråd med de nasjonale anbefalingene. Det er en sterk anmodning at man holder seg til maks fem, sa Johansen.

– Kan det være aktuelt å åpne noen bydeler som har mindre smitte?

– Det er ikke noe å vinne på det. Smittenedgangen har vært størst i de mest rammede bydelene, svarte helsebyråd Robert Steen.

Byrådsleder Johansen varsler en gradvis gjenåpning av Oslo i fem trinn.

– Målet er at når vi åpner skal vi være godt forberedt og at Oslo skal slippe ytterligere nedstenginger, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Smittetallene har gått ned nå i seks uker på rad, understreket byrådslederen.

På november-nivået

I forrige uke ble 911 personer registrert smittet i hovedstaden. Dermed er antall registrert smittede på samme nivå som før den sosiale nedstengingen ble innført i november.

– Da vi innførte en sosial nedstenging var vi på det samme smittenivået, men det var et annet type virus. Man kan ikke bare se på tallene, det er to ulike viruser vi snakker om, og de oppfører seg forskjellig, sa Oslos helsebyråd Robert Steen til VG forrige torsdag.

Siden januar har det aller fleste butikkene vært stengt i hovedstaden. Det har riktignok vært tillatt med henting av forhåndsbestilte varer.

Matbutikker, Vinmonopolet, apotek og kiosker er blant dem som har kunnet holde åpent som normalt.

Nedstengingen av hovedstaden har vart siden november.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.