Helseminister Bent Høie (H) er forberedt på å gjøre nasjonale vedtak om ikke byrådet i Oslo følger rådene fra Helsedirektoratet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB 

Helseminister Bent Høie er svært bekymret for smitten i Oslo. Han er forberedt på å gjøre nasjonale vedtak om byrådet ikke følger opp Helsedirektoratets råd.

I en epost til Aftenposten søndag skriver Høie at han forventer at byrådet i hovedstaden legger stor vekt på Helsedirektoratets faglige anbefaling, som ble sendt i et notat til dem fredag.

Direktoratet anbefaler en tiltakspakke for 14 dager, med blant annet forbud mot private samlinger på mer enn fem personer.

– Det å handle raskt er viktig. Jeg følger situasjonen i Oslo nøye og er forberedt på å kunne gjøre nasjonale vedtak hvis ikke byrådet i Oslo følger opp rådene fra direktoratet, skriver helseminister Høie (H) i eposten til avisa.

Ikke innstramming mandag

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier til Dagbladet at de ikke har noen planer om å innføre nye tiltak mandag.

– Vi har ikke planer om å innføre nye tiltak i morgen. Nå innførte vi tiltak forrige mandag, og vi må først se om det virker.

Johansen forteller at byrådet ble orientert om de anbefalte tiltakene fredag kveld.

– Vi ser at smittetallene har gått noe ned, men vi er beredt til å innføre flere tiltak dersom det trengs. Men å gjøre det i morgen, midt i en høstferie … Vi kan trenge de tiltakene videre fremover, men vi må la dem vi innførte på mandag, få virke lenger framover i tid.

Johansen sier han deler bekymringen til helsemyndighetene, men at de nye tiltakene ser ut til å virke, og han mener derfor det er for tidlig med en ytterligere skjerping.

Helsedirektøren er bekymret

– Det er grunn til bekymring slik situasjonen er nå. Men jeg understreker at det er mulig å få kontroll, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet la fredag fram en tiltakspakke for 14 dager for å få ned smittetallene i hovedstaden, hvor samtlige 15 bydeler er røde.

Siste døgn er det registrert 37 nye koronasmittede i hovedstaden. Det er 15 færre enn tallet på nye smittede lørdag, viser oppdateringen fra Oslo kommune søndag.

Guldvog sier det nå er en risiko for at Oslo kan miste kontrollen.

– Det er en betydelig usikkerhet knyttet til smittesituasjonen i Oslo. Derfor mener vi at man heller bør respondere med tydelige tiltak tidlig, enn å vente og se hvordan det går. Det er en viss risiko for at vi kan miste kontrollen, og da er det mye mer krevende å få smittetallene ned, sier Guldvog.

Strengere tiltak

Etter det NTB kjenner til, vurderer byrådet tre tiltak som kan bli innført hvis smitten ikke går ned:

* Det kan bli innført forbud mot private samlinger på mer enn fem personer. Dette vil ikke gjelde for personer som er i samme husstand. I dag er det forbudt med private samlinger på flere enn ti personer i Oslo.

* Innslipp til utesteder kan bli stanset klokka 22.

* Det kan bli innført forbud mot arrangementer ved videregående skoler og universiteter som ikke er undervisningsrelaterte.

 

Norge forandrer seg raskt i takt med innvandringen. Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂