Oslo har som mål at alle 12-15-åringer skal være ferdig vaksinert innen høstferien i starten av oktober, opplyser byrådsleder Raymond Johansen.

– I Oslo er det full fart på vaksineringen. Vi kan vaksinere over 100.000 på én uke og har nok vaksinedoser, men det er en betydelig logistikk, sier byrådsleder Raymond Johansen til NTB.

Torsdag bestemte regjeringen seg for å følge Folkehelseinstituttets anbefaling om å tilby alle barn og unge mellom 12 og 15 år én dose koronavaksine. Innkallingen kan starte så snart kommunene har kapasitet.

Rundt 30.000 barn
I Oslo er målet at alle mellom 12 og 15 år skal være ferdig vaksinert innen høstferien, som for hovedstadens del starter mandag 4. oktober. Det opplyser Johansen til NTB.

Det forutsetter at Oslo får nok doser av Pfizer-vaksinen, understreker han. FHI anbefaler at 12-15-åringer får Pfizer-vaksinen ettersom det er mer erfaring med bruk av denne på så unge personer.

I Oslo er det rundt 30.000 mellom 12 og 15 år, får NTB opplyst.

Johansen tror Oslo vil klare å holde vaksinetempoet oppe også i ukene som kommer.

– Jeg tror vi skal klare å vaksinere så mange så raskt fordi det gjøres en så fantastisk jobb, sier han.

Forhåndsstemte for første gang
Fredag ettermiddag var han innom stemmelokalet på Furuset i Groruddalen i Oslo for å forhåndsstemme – for første gang i livet.

– Jeg ville være helt sikker på at jeg fikk stemt, det er jo litt utrygt i disse tider. Samtidig vil jeg oppfordre folk til å delta i valget. Vi har et stort, demokratisk skille i Oslo mellom områder i byen, sa Johansen etter at han hadde avlagt stemmen.

Like bortenfor stemmelokalet ligger Granstangen skole, som mandag gikk over til hjemmeundervisning for alle elever. Koronasmitten har skutt i været den siste tiden, særlig blant tenåringer, og Oslo er én av flere kommuner som har meldt om problemer med smittesporing.

Avviser gult nivå i skolene
Helseminister Bent Høie (H) har avvist at det er behov for nasjonale innstramminger og peker i stedet på at kommunene selv kan sette inn lokale tiltak, som gult nivå i skolene.

Raymond Johansen er tydelig på at han ikke kommer til å sette Oslo-skolene på gult nivå nå.

– Det er det ikke behov for, slår han fast.

– Hvorfor ikke?

– Smitten er ikke høy nok, sier Johansen og fortsetter:

– Gult nivå vil føre til at smitten går ned, men du lever ikke et liv bare på skolen. Det holder ikke nødvendigvis med det virkemiddelet alene, sier han.

Tror smittetallet kan øke
Johansen viser til at Oslo fra mandag av begynner med massetesting av elever ved alle ungdomsskoler og videregående skoler i Oslo.

– Er det nok til å holde smitten i sjakk?

– Det vet vi ikke ennå, men vi følger dette svært tett, sier Johansen.

Han tror det nye testregimet kan føre til at smittetallene øker.

– Når vi starter massetesting, tror jeg vi skal forvente at smittetallene går opp, også fordi man vil oppdage en større del av de smittede enn tidligere, sier byrådslederen.

Jo mer smitte som registreres gjennom å teste mange, jo lettere er det å sette inn tiltak som hindrer ytterligere smittespredning, påpeker Johansen.

Han forteller at kommunen også er i gang med å se på karantenesystemet i skolen.

– Vi vurderer muligheten for at du blir satt i karantene fram til du har en negativ test, sier Johansen.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.