Byrådsleder Raymond Johansen (t.v.) og helsebyråd Robert Steen orienterer om koronasituasjoen og hvilke tiltak som vil gjelde i Oslo fremover, på en pressekonferanse 17. februar. Foto: Heiko Junge / NTB

Moldes ordfører Torgeir Dahl (H) har skapt reaksjoner ved sitt utspill mot den manglende kontrollen på koronasmitte i hovedstaden. Byrådsleder Raymond Johansen (AP) kaller utspillet usmakelig.

Torgeir Dahl er ordfører i Molde kommune, og kritiserte hvordan Oslo byråd har håndtert pandemien.

– Det ser ut til at Oslo aldri får kontroll på smitten. Jeg merker meg at det stadig er et høyt smittetrykk i Oslo, som forplanter seg ut i landet, sier Dahl til VG.

Han stiller spørsmålstegn ved at Oslo bør få flere vaksiner, som en slags «omvendt premiering» av den dårlige håndteringen. Oslo byråd har sviktet, mener Dahl, som sammenligner med andre byer som Bergen og Trondheim.

– Verdensklasse

Byrådsleder Raymond Johansen mener Oslo er i verdensklasse.

– Jeg synes Torgeir Dahls angrep på Oslo-folk er usmakelig. Oslo er en av storbyene i Europa som har håndtert coronapandemien best, og ansatte i Oslo kommune har gjort en jobb i verdensklasse, skriver byrådslederen i en e-post til VG.

Johansen får støtte fra Folkehelseinstituttet. Han får dessuten støtte fra en rekke lokalpolitikere landet rundt. Fylkesleder for MDG Møre og Romsdal kritiserer Dahl overfor NRK:

– Hele dette utspillet er bare frustrerende ufølsomt, sier Ingvild Espelid Wold.

– I Oslo har de hatt mye mer inngripende tiltak enn hos oss i lang tid. Å sette seg opp på sin høye hest og rette en harmdirrende pekefinger mot dem som har hatt en mye vanskeligere jobb, er så dårlig gjort, rett og slett, det fører ikke til noe fruktbart.

Dahl sier til NRK at hans kritikk ikke var rettet mot Oslos befolkning.

– Det var ikke mitt poeng. Mitt poeng er at Oslos befolkning fortjener et godt, solid lederskap i en krisesituasjon. Det opplever jeg at Raymond Johansen ikke står for.

Dahl får delvis støtte fra Høyres førstekandidat i Nordland, Bård Ludvig Thorheim.

– Vi har slått ned smitten i store og små kommuner over hele landet, uten å ha ropt på at man skal prioriteres og få flere vaksiner. Jeg mener at det er feil at Oslo skal prioriteres og få flere vaksiner fordi de ikke klarer å slå ned smitten.

Thorheim mener tiltakene bør spisses mot bydelene som er hardest rammet, som Stovner.

– Det er helt tydelig at det er isolert til noen bydeler, og jeg mener det betyr at de som har ansvar i Oslo må sette inn sterkere lut der, sånn som man har klart andre steder.

Dette temaet følges opp av ordfører Torgeir Dahl i et intervju med NTB.

– Det som er interessant, er at Johansen faktisk ikke har gjort en slik skjevfordeling internt i Oslo mellom de ulike bydelene. Det hadde vært naturlig at han prioriterte bydelene med høyest smittetrykk, sier Dahl til NTB.

– Hvis han mener at dette skal være basert på smittetrykket lokalt, så bør det første være at Oslo selv gjør det, i stedet for å rope på vaksine fra resten av landet. Det henger ikke sammen, sier han.

Overfor NTB viser byrådslederen til at skjevfordeling internt i Oslo allerede ligger inne i byrådets planer, og at ulike fordelingsmodeller for dette er utredet.

– Men først vaksinerer vi de eldste, uavhengig av hvor i byen de bor, sier Johansen til NTB.

– Nå er strengt tatt problemet at vi får for få vaksiner, tilføyer han.

Hva fanden er det du holder på med? 

Magne Storedal er redaktør for Avisa Oslo, og retter spørsmålet til helseminister Bent Høie. Men Storedal er også kritisk til utspillet fra Moldes ordfører.

Når Moldes ordfører Torgeir Dahl kritiserer byrådsleder Raymond Johansen for håndteringen av koronakrisen, er det samtidig grunn til å minne han på at kommunen hans med snaue 32.000 innbyggere har satt drøye 3.000 vaksiner, mens Stovner med sine nesten 33.000 innbyggere og med dramatisk høyere smittetrykk, bare har satt 1.800 vaksiner. Den store ulikheten i disfavør av Stovner er selvfølgelig ikke å behandle alle i Norge likt.

Det er Oslos tur til å bli prioritert foran andre i vaksineprogrammet.

Nå!

Elefanten

Ingen nevner noen mulige forklaringer til at nettopp bydelen Stovner er hardest rammet i landet, til tross for at årsaken er offentlig kjent. 45,7 prosent av alle som har testet positivt for Covid-19, er enten født i utlandet, eller har utenlandsk mor, ifølge Aftenposten.

  • 25.500 innvandrere og deres barn født i Norge testet positivt fra mars i fjor til 21. januar 2021.
  • Det utgjør 45,7 prosent av de 55.800 personene som er smittet i Norge, og hvor fødeland er kjent.

Skjalg Fjellheim er journalist, kommentator og politisk redaktør for Nordlys. Han skriver på sin Facebook-side at Raymond Johansen og Oslo Ap burde fokusere på å rydde opp i hovedstaden, og ikke bruke tid på en ordfører i Molde. Samtidig kommer han med et stikk til den norske strategien med å knytte seg opp til EUs vaksinestrategi.

Når krybben er tom bites hestene.
Fascinerende at Arbeiderpartiet ser ut til å gå i bresjen for å spille opp en by-land konflikt om vaksinering. Det tror jeg er risikabelt for partiet. Man kunne valgt et annet angrepspunkt; og peke på kjernen i problemet; at vår felles rikdom ikke har skaffet tilstrekkelig med vaksiner til den norske befolkningen.

Norge har lenket seg til EU-kommisjonens mislykkede vaksinestrategier, og betaler en høy pris for det. Derfor går tempoet i vaksineringen i sneglefart. Det burde bekymre Ap mer enn ordføreren i Molde.

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.