Byrådsleder Raymond Johansen, helsebyråd Robert Steen og oppvekst- og kunnskapsbyråd Inga Marte Thorkildsen vil orientere om håndtering av koronaviruset og presentere nye tiltak knyttet til koronasmitte i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Raymond Johansen sa torsdag – ikke overraskende – at det er lenge til Oslo kan åpne igjen. Raymond likte at Erna heller ikke ga noen dato for gjenåpning. Det gir større handlingsrom.

Raymond er glad for at folk er «tålmodige». Det er feil ord. De må skremmes til lydighet. Men det vil bli stadig vanskeligere ettersom antall smittede øker og folk forstår at pandemien er på retur. Vi har det verste bak oss.

Men ikke alle steder. Noen steder er smitten høyere og det er nettopp i de bydeler Raymond føler spesiell omsorg for. Hans forslag er å øke skjevfordelingen av vaksiner. Han skyver her Holden-utvalget foran seg som foreslo det som ett av tiltakene.

I en kommentar gjengitt av NTB viser Raymond hva det handler om: Han frykter at resten av landet vil åpne og «hans bydeler» blir liggende i korona-mørket. Det vil ta seg dårlig ut i et valgår. Derfor må Groruddalen, Søndre Nordstrand og Holmlia får enda flere vaksiner.

Samtidig krever Johansen svar fra regjeringen om hvordan de vil følge opp det tydelige rådet fra Holden-utvalget, som i en rapport onsdag konkluderer med at mer skjevfordeling og større målretting av vaksiner til områder med vedvarende smitte vil gi både færre syke og døde og senke tiltaksbyrden i landet sett under ett.

– Som byrådsleder i Oslo er jeg opptatt av å vite hva svaret fra regjeringen er på denne rapporten, sa Johansen til NTB torsdag.

Han peker på at tiltaksbyrden har vært svært ulikt fordelt, og at uten større skjevfordeling kan store deler av landet kunne åpne tidligere enn Oslo.

– Målet må være at hele landet kan åpne samtidig, slår han fast. (NTB)

Her lå det et nyhetspoeng: «uten større skjevfordeling kan store deler av landet kunne åpne tidligere enn Oslo.»

Det er politisk uakseptabelt for Raymond at store deler av landet åpnes, mens østkanten av Oslo fremdeles må være nedstengt. Her får ordet likhet en ny betydning. Det er ønskelig med lik behandling. Men hva hvis deler av denne befolkningen ikke retter seg etter smitteanvisninger og reiser til hjemlandet eller slekt i utlandet og henter smitte til Norge? Hva slags likhet er det?

Raymond har vært opptatt av å lange ut etter polakker, men går stille i dørene om de andre gruppene.

Nå vil Raymond ha enda større skjevfordeling av vaskinene. Han vil belønne negativ oppførsel, som Moldes ordfører sa.

Er dette likhet? Da får ordet en orwellsk betydning: Likhet betyr ulikhet.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.