Sykepleier Julie Øyen gir vaksine til de første som får vaksine når Helse Bergen starter vaksinasjon mot koronasmitte til til et utvalg ansatte på Haukeland universitetssjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB

Regjeringen sier ja til skjevfordeling av vaksine, melder NRK. Dermed gir regjeringen etter for Oslos byråd ved Raymond Johansen.

NTB skriver:

En slik fordeling innebærer at noen kommuner og bydeler i Oslo skal få 20 prosent mer enn planlagt. Det er områder som over tid har vært hardt rammet av pandemien.

– Dette gjelder bydelene Stovner, Grorud, Bjerke, Alna, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand, samt kommunene Lørenskog, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss, sa helseminister Bent Høie på en pressekonferanse tirsdag.

Ulvik-ordfører frykter vaksineprioritering av Oslo kan gi alvorlige konsekvenser.

– Om ikke vaksinen kommer ut i de mindre kommunene også, kan det få alvorlige konsekvenser for de sårbare gruppene i kommunene rundt omkring i landet, sier Ulvik-ordfører Hans Petter Thorbjørnsen (Ap) til NRK.

Ulvik ble for noen uker siden rammet av et utbrudd av den såkalte britiske mutasjonen, men siden beboerne på kommunens sykehjem var vaksinert, ble konsekvensene ikke så alvorlige.

Tidligere i dag hevdet assisterende helsedirektør Espen Nakstad til VG at det ville ha liten effekt om alle vaksiner ble satt i Oslo.

– Hvis vi hadde tatt alle de vaksinene vi har tilgang til nå og satt dem inn i Oslo, hadde det likevel hatt liten effekt på smittespredningen fordi vi foreløpig har for få vaksiner, sa Nakstad.

Han forklarer at det med dagens vaksinesituasjon er riktig å prioritere de mest sårbare pasientene over hele landet fremfor å prøve å stoppe smitten i Oslo.

– Men det vil bli gjort fortløpende vurderinger hver eneste uke fremover.

Kort tid senere anbefalte FHI å endre vaksinestrategien.

En geografisk skjevfordeling til områder med høyt smittetrykk over tid kan sannsynligvis kan gi netto helsegevinster i form av færre infeksjoner, sykehusinnleggelser og dødsfall nasjonalt, skrev Folkehelseinstituttet (FHI) i sin siste anbefaling.

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.