Sykepleiere fra Bærum kommune fyller sprøyter med Pfizer-vaksine mot koronavirus på vaksinesenteret på Rud i Bærum.
Foto: Heiko Junge / NTB

Over en million nordmenn har fått første dose av en koronavaksine, viser tall fra statistikkbanken Sysvak. Det gir grunn til optimisme, mener Espen Nakstad.

Fredag er det registrert at 1.025.436 personer har fått første dose av en koronavaksine her i landet, viser oversikten til Sysvak.

300.032 personer er fullvaksinert med to doser.

– Det er veldig gledelig at det norske vaksinasjonsprogrammet har kommet så godt i gang. Nå som vi får levert stadig flere doser, vil dette bare gå raskere og raskere, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NTB.

– Kommunene og FHI har forberedt seg godt. Man er klare til å vaksinere mange fram mot sommeren. Det er lov å være optimistisk med tanke på dette, sier Nakstad.

Helseminister Bent Høie (H) kaller også nyheten gledelig.

– Til tross for at vi har fått både gode og dårlige vaksinenyheter denne uken, fortsetter tempoet på vaksineringen i Norge å øke. De aller mest sårbare i samfunnet er nå beskyttet, og i aldersgruppene som er vaksinert ser det ut til at både antallet dødsfall og smitten går ned, sier Høie.

Flest kvinner

Vaksinedosene som er satt så langt er fordelt på om lag 60 prosent kvinner og 40 prosent menn.

Totalt er det satt klart flest doser i Viken, med 247.916 doser i fylket som har 1,2 millioner innbyggere.

Norges første vaksinedose ble satt i romjulen. Det er tatt i bruk tre vaksiner her i landet, Pfizer og Moderna sine mRNA-vaksiner, og AstraZeneca-vaksinen.

Pfizer dominerer

Sistnevnte er midlertidig tatt ut av vaksinasjonsprogrammet som følge av sjeldne, men alvorlige bivirkninger i form av blodpropper kombinert med lave blodplater. Det skal tas en ny vurdering av AstraZeneca-vaksinen etter at et ekspertutvalg har levert sin rapport 10. mai.

Det er Pfizer-vaksinen som dominerer i det norske vaksinasjonsprogrammet. 930.804 Pfizer-doser er distribuert til norske kommuner. Ikke alle disse er satt.

I tillegg er det distribuert 102.402 Moderna-doser og 179.200 AstraZeneca-doser.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.