Regjeringen har skaffet 1 million Moderna-doser fra Polen og tidspunktet hvor «alle» voksne er fullvaksinert kan derfor fremskyndes to-tre uker. Det samme kan gjenåpningen. Det er bare noen få dager siden regjeringen utsatte fase fire av gjenåpningen.

Regjeringen påstår at Polen ikke lenger trenger dosene. Det bare noen få dager siden de fikk 358.000 doser fra Litauen, Bulgaria og Romania.

Dosene kommer i tillegg til de til sammen 358.000 dosene Norge fikk i juli fra blant annet Litauen, Bulgaria og Romania. Med dette har Norge på kort tid fått over 1,3 millioner ekstra vaksinedoser, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Kan det tenkes at det er hard cash som har vært utslagsgivende? I så fall har kjøpet en ubehagelig bismak. Norge kan bruke sine finansielle muskler til å fremskynde fullvaksinering av voksne. I mens sender vi vaksiner til «fattige» land det er synd på, ofte et annet ord for vanstyrt.

Kan fremskyndingen ha noe med valget å gjøre?

Det betyr at alle voksne nordmenn kan være fullvaksinert i dagene omkring valgdagen mandag 13. september.

Vil vaksinere barn

Mer alvorlig er det at regjeringen legger opp til å vaksinere barn ned til 12 år. Det er en alvorlig beslutning, men foregår uten særlig debatt. I USA hevdes det med styrke at man ikke trenger vaksinere unge under 30 fordi de ikke blir alvorlig syke. Det er bedre de får naturlig immunitet. Men Demokratene er på vaksinekjøret og regjeringen og helsebyråkratiet i Norge følger i samme spor.

De ekstra dosene betyr også at beslutningen om å vaksinere barn ned i 12-årsalderen kan bli framskyndet.

Solberg sier til NTB at de nå venter på det faglige beslutningsgrunnlaget for å kunne ta en beslutning.

– Og vi har allerede startet å vaksinere de under 18 med underliggende sykdomm er, sier statsministeren. (NTB)

Blander vaksinene

Mange som har fått Pfizer i første runde, vil få Moderna som nummer to, men det er helt uproblematisk, ifølge assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Geir Bukholm.

De ekstra dosene betyr at mange kommuner som tidligere ikke har mottatt Moderna-vaksiner, nå vil kunne bruke den. Det betyr igjen at flere av dem som fikk Pfizer-vaksinen som dose 1, nå vil få Moderna som 2. dose.

– Koronavaksinene fra Pfizer og Moderna er likeverdige, og det går helt fint å kombinere de to vaksinene til første og andre dose. Vaksinene er utviklet etter samme metode og er svært gode vaksiner i forhold til både effekt og sikkerhet, sier Bukholm.

Beskjedene går fra toppen og ned og det er svært lite motforestillinger, til tross for at det finnes mye diskusjon på nett og sterke motforestillinger bygget på empiri.

 


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.