Norge får flere vaksinedoser. Illustrasjonsfoto: Yara Nardi / Reuters / NTB

Pfizer vil levere flere vaksinedoser til Norge raskere igjen etter forsinkelsene tidligere i måneden. Etterslepet tas igjen i februar, lover selskapet.

Ombygging på Pfizer-fabrikken i Belgia førte til at legemiddelgiganten i midten av januar meldte om at leveranser av koronavaksiner til alle europeiske land kom til å bli forsinket.

Norske myndigheter fikk beskjed om at leveransen ville bli redusert med rundt 20–25 prosent i flere uker. Men allerede neste uke vil Norge få samme antall vaksinedoser som avtalt, for da er fabrikken oppe og går som normalt igjen, skriver TV 2.

Pfizer, som har utviklet vaksinen i samarbeid med Biontech, legger om produksjonen for å kunne øke kapasiteten på sikt.

Dermed kan selskapet levere flere doser raskere enn tidligere planlagt.

Vil ikke si hvor mye

Kommunikasjonssjef Joachim Henriksen i Pfizer Norge opplyser at det vil bli levert nok doser til å ta igjen forsinkelsen i løpet av februar, og deretter vil Norge motta flere doser tidligere enn det som var den opprinnelige planen.

– Men jeg kan ikke gi noen konkrete tall, opplyser han til NTB.

Norge har gjennom innkjøpsavtalen mellom Pfizer og EU en mulighet til å kjøpe 7,2 millioner vaksiner totalt.

Krever mer per glass

Tirsdag ble det kjent at Pfizer skrur opp prisen per vaksineglass, noe som har fått svenske myndigheter til å pause utbetalingene. Bakgrunnen er at det europeiske legemiddelbyrået EMA har konkludert med at det kan hentes ut seks doser fra hvert glass, og ikke bare fem som tidligere antatt. I avtalen mellom Pfizer og EU er prisen satt per dose.

– Det er bare et fakturaspørsmål. Prisen per dose er akkurat lik som tidligere, sier Henriksen.

Helseminister Bent Høie (H) sa tirsdag at han ikke har problemer med å betale mer når man får mer.

Hvor mye Norge og EU betaler for vaksinene fra Pfizer og Biontech, er ikke offentlig kjent. Men ifølge nyhetsbyrået Reuters betaler EU 15 euro (157 kroner) per dose, mens Belgias budsjettminister Eva De Bleeker før jul tvitret en prisliste som viste 12 euro (125 kroner) per dose. Tweeten ble raskt slettet, da opplysningene er ment å være konfidensielle.

Trøbbel for AstraZeneca

Også legemiddelprodusenten AstraZeneca har varslet om betydelige forsinkelser i leveranser av deres koronavaksiner. Norge får rundt 1 million færre doser enn ventet i februar. Leveransen blir dermed på under 200.000 doser denne måneden.

Selskapet har forklart forsinkelsen med at det er problemer med å oppskalere produksjonsanlegg i Europa, men EU har stilt spørsmål ved denne forklaringen.

Forsinkelsene fra produsentene får følger for vaksinasjonsprogrammene i Norge og andre land, og skaper ny usikkerhet om når samfunnet kan begynne å fungere som normalt igjen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.