Selskapet Moderna ligger godt an i kappløpet om å utvikle en effektiv vaksine.  Foto: AP Photo/Hans Pennink, File.

Pfizer-vaksinen har fått konkurranse. Vaksinen fra Moderna tåler høyere temperatur, og de første rapportene tyder på at den er effektiv.

Dermed kan utfordreren være en reell konkurrent til Pfizer, som var det første selskapet i vesten til å melde om et gjennombrudd i arbeidet med en vaksine.

Det amerikanske legemiddelselskapet Moderna offentliggjorde mandag tidlige resultater fra en klinisk studie med mer enn 30.000 deltakere. De innledende prøvene viser at vaksinen er 94,5 prosent effektiv.

– Vi har fått den første kliniske bekreftelsen på at vaksinen vår kan forhindre korona, inkludert alvorlig sykdomsforløp, sier administrerende direktør Stephane Bancel i Moderna.

Pfizer meldte i forrige uke om at deres vaksine også hadde vist svært gode resultater og er 90 prosent effektiv.

Forenkler distribusjon

Både vaksinen fra Pfizer og vaksinen fra Moderna må tas i to omganger. Begge må også oppbevares kjølig. Men hvor kjølig, varierer betydelig.

Vaksinen fra Pfizer krever dypfrysing på -70 grader. Dette har skapt mye hodebry, og selv rike land kan slite med effektiv distribusjon. Nå opplyser Moderna at deres vaksine kan oppbevares i -20 grader i et halvt år, og inntil 30 dager i kjøleskapstemperaturer mellom 2 og 8 grader.

– Lys i enden av tunnelen

Selskapet venter å ha 20 millioner doser øremerket for USA klare innen utgangen av 2020. Resten av verden kan imidlertid komme til å måtte vente lenge på Moderna-vaksinen.

I løpet av neste år håper selskapet likevel å produsere mellom en halv og en milliard doser av vaksinen.

Den amerikanske professoren i medisin Atul Gewande, som er medlem av påtroppende president Joe Bidens koronarådgivningskomité, er svært positiv til utviklingen.

– Lyset i enden av tunnelen ble nettopp skarpere, tvitret Gewande mandag.

– Nå kan det være at vi har flere, svært effektive, vaksiner som blir distribuert bredt i vår og sommer, la han til.

Vurderes i Europa

Modernas vaksine er i likhet med Pfizers en mRNA-vaksine, som betyr at viruset ikke brukes i selve vaksinen. Dermed risikerer man heller ikke å bli koronasmittet av vaksinen. I stedet inneholder vaksinen genetisk kode som trener immunsystemet til å kjenne igjen spike-proteinet på overflaten av viruset.

Det europeiske legemiddelbyrået starter nå løpende vurderinger av vaksinen og data som blir innsamlet, opplyser de på sine nettsider.

Resultatene overrasker ettersom forskere i månedsvis har advart om at en koronavaksine trolig bare vil være like effektiv som en influensavaksine, altså rundt 50 prosent

Velg blant årets beste julegaver:

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.